Србија

ОВО САОПШТЕЊЕ ДР КОНА СЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ ГРАЂАНИМА: Ево да ли ће вакцинација бити обавезна

Фото: јутјуб

У Србији до сада излечено 1.094 особа.

На данашњем обраћању кризног штаба за борбу са епидемијом корона вируса, др Предраг Кон и др Дарија Кисић Тепавчевић су објавили најновије резултате тестирања у Србији и одговарали на питања која интересују грађане наше земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С обзиром да је јуче затворена привремена болница у хали „Чаир“ у Нишу, др Кисић Тепавчевић је открила који су предуслови за затварање тих привремених болница, и када можемо очекивати да болница на београдском Сајму такође буде затворена.

– Били смо сви прилично еуфорични што смо били у могућности да затворимо „Чаир“, и надам се да неће бити потребе да поново отварамо ту болницу. У овом моменту на београдском Сајму има 216 пацијената, док се на Чаиру у тренутку затварања налазио 31 пацијент, који су пребачени у привремени објекат и чекају резултате. Како се буде смањивао број пацијената ми ћемо то радити и у другим привременим болницама, и радујемо се томе – рекла је др Кисић Тепавчевић.

Др Предраг Кон је, на питање наших новинара да ли ће вакцинација бити обавезна када лек стигне у Србију рекао да све зависи од ситуације у том тренутку и природе саме вакцине.

– Што се тиче вакцинације она сигурно неће бити обавезна за све, с обзиром на податке које имамо. Процене у вези тога донеће се на основу ситуације у тренутку добијања вакцине. Вакцина ће бити доступна тек за годину дана, неким државама и раније, али је мало вероватно да ће она стићи код нас пре тог тока. Прво ће бити вакцинисани они који су најосетљивији, пре свега старији. За остале ће зависити од планираних путовања, и ту ће вероватно вакцинација бити обавезна. И ми као земља ћемо моћи да тражимо да људи који долазе у Србију имају потврду да су вакцинисани – рекао је Кон, па навео да су подаци који су прикупљени током марта и априла кључни у одређивању приоритета за вакцинацију.

– Одабраћемо ко треба да се вакцинише пре свега на основу података које смо добили током овог таласа епидемије. Ти подаци јасно показују који слој становништва је најугроженији, а то су старији и хронични болесници. Вакцинација се препоручује и онима који су и у околини најугроженијих. Али о томе ћемо када дође тај тренутак.

У Србији је у последња 24 часа од короне умрло још 5 особа, док се на респираторима налази њих 95 – саопштила је докторка Кисић Тепавчевић. Кризни штаб је такође изнео информацију да је у Србији до сада излечено 1.094 особа.

Извор: srbijadanas.com