Србија

ОВО СУ 3 МОГУЋА СЦЕНАРИЈА ЗА 1.МАЈ: Од тоталне забране изласка до роштиљања са маскама

Киша, блато, невреме, олује, годинама уназад нису могле да зауставе окупљања на излетиштима широм Србије, али овај пут традиционално прослављање Првог маја и све планове за тај датум помутио је корона вирус.

И док је за неке Први мај тек само један нерадни дан, за велики број грађана представља важан датум, дан када је све подређено уживању у припроди, уранку, излетима, камповању, уз неизоставно роштиљање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је Влада Србије почела са постепеним укидањем мера донетих ради борбе против корона вируса, неки су помислили да би већ наредни викенд могли да проведу у природи.

Иако још није донета одлука о томе какве ће мере бити предузете поводом Првог маја и не знамо са сигурношћу да ли ће се мирис роштиља ширити излетиштима наредног викенда, „Блиц“ вам представља три могућа сценарија за предстојећи Празник рада.

1. Полицијски час од 83 сата

Први сценарио за предстојећи празник јесте нова вишедневна забрана кретања. Она би у том случају требало да почне већ у четвртак, 30. априла, од 18 часова (како би било онемогућено окупљање за уранак у петак, 1. маја) а завршила би се у понедељка у 5 часова, што је укупно 83 сата.

И поред тога што је Влада Србије почела да ублажава уведене мере, масовна окупљања грађана у овоме тренутку била би веома ризична и могла би да узрокују појаву новог таласа епидемије корона вируса у нашој земљи.

Наговештај да би овакав сценарио могао да буде реализован дао је данас, гостујући у јутарњем програму „ТВ Прва“ шеф Кризног штаба Владе Србије, епидемиолог др Предраг Кон.

– Претпостављам да ће још овај и наредни викенд поново имати забрану кретања, то је по мом мишљењу логично. Резултати опредељују одлуке, најважније је спречити контакте, а чини ми се да је ипак наједноставније то учинити путем полицијског часа – додао је Кон.

Стручњаци из Кризног штаба су мишљења да и поред тога што вирус слаби морамо остати дисциплиновани јер ћемо једино на овакав начин успети да у потпуности савладамо корона вирус и да ако смо успели да Васкрс проведемо у својим домовима исто то можемо да учинимо и за Први мај.

– Ми имамо одређене празнике када је уобичајено да постоје међусобна, групна дружења. Ту смо помињали пре свега хришћански празник Ускрс и Први мај. О томе смо причали да су то моменти додатног ризика, да треба да спречимо како не би дошло до погоршања ситуације. Дакле са једне стране је статистика, са друге догађаји. Један празник смо прошли, веома је важно какво ћемо стање имати пред првомајске празнике. Могли бисмо да забранимо окупљања, али нисмо сигурни да би одлука била поштована. Циљ је само један, заштита живота – објаснио је др Кон.

2. Слободно кретање, али затворена излетишта

Друга могућа солуција, која би у случају додатног ублажавања мера до следеће недеље могла да дође у обзир јесте ситуација слична оној коју смо имали с почетка епидемије корона вируса у нашој земљи, односно приликом појаве првих случајева заразе, а која би подразумевала слободно кретање грађана уз забрану окупљања више од одређеног броја људи и затварање свих паркова, излетишта и места за која се грађани опредељују приликом „уранка“.

Овако нешто биће могуће у случају да се број заражених у односу на број тестираних додатно смањи, као и да број натежих пацијената, оних на респиратору, буде мањи.

На данашњој конференцији за новинаре министар здравља Златибор Лончар рекао је ће даље рестриктивне мере зависити од резултата.

– Одлука за полицијски час још није донета. Ради се анализа, реално је да сутра кажемо шта се планира. Много фактора утиче, не желимо негде да погрешимо, ни да пожуримо, ни да закаснимо – рекао је Лончар.

3. Роштиљање са маском и рукавицама

Трећи сценарио, чије се шансе за остварењем мере у промилима, јесте да након укидања, пре свега полицијског часа, а затим и већине осталих уведених мера, грађани у четвртак и петак наредне недеље организују окупљања као што су то чинили и пре појаве корона вируса.

У том случају одређене мере би и поред евентуалног укидања ванредног стања морале да буду поштоване. То су свакако окупљања мањег броја људи, социјално дистанцирање, односно држање одређене раздаљине међу окупљењима, као и ношење маски и рукавица.

Заиста је мало вероватно да би овако нешто могло да се догоди, с обзиром на најаве лекара које смо имали прилику да чујемо на данашњој конференцији за новинаре.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић рекао је да су резултати доста добри али да нема опуштања и да мере остају на снази.

– Ми смо успели да причу ставимо под контролу, али ће нам бити потребан један извесни временски период да се одрже овако стабилни резултати. Значи успели смо да вирус држимо под контролом, али нам је и даље потребно поштовање свих мера и сарадња свих у земљи. Ово је добро, али нема опуштања – рекао је др Стевановић.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

Извор: Блиц