Свет

ОВО СУ МОГУЋИ НАСЛЕДНИЦИ КИМ ЏОНГ УНА: У игри су четири опције

Фото: Јутјуб

Вест да је лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун преминуо после операције срца, односно према тврдњама неких да се налази у вегетативном стању, привукла је велику пажњу јавности.

Како је почела да кружи информација о критичном здравственом стању Кима, односно вест о његовој за сада званично непотврђеној смрти, поставља се питање ко ће га наследити на функцији председника те државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Породица Ким влада Северном Корејом већ седам деценија, а пошто 35-годишњи или 36-годишњи Ким Џонг Ун (не зна се тачна година његовог рођења) није одредио наследника, поставља се питање ко ће бити нови председник.

Како наводи “Блумберг”, његова деца су превише мала да би преузеле функцију од оца, али се наводе неки други могући кандидати који би могли да буду на челу ове државе.

Ким Јо Џонг

Сестра Ким Џонг Уна, Ким Јо Џонг, један је од најближих сарадника свог брата али је и високопозиционирана у владајућој Радничкој партији. Пошто је пола представник породице, пола Кимов лични асистент, она је раније у току месеца постала заменик Политбироа странке.

Остаје се да види да ли ће Северна Кореја имати жену као “врховног вођу”.

Син Ким Џонг Уна

Мушки наследник представљао би „идеално“ решење када је реч о наслеђивању у оквиру династије Ким. Наиме, Џонг Ун је наследио оца Ким Џонг Ила, који је пре тога на том месту заменио свог оца, Ким Ил Сунга.

Ким Џонг Ун је наводно 2009. године оженио некадашњу певачицу Ри Сол Ју, а претпоставља се да имају троје деце. Проблем је што деца још нису поменута у јавним медијима, а претпоставља се да је 2010. године добио сина.

Некадашњи кошаркаш Денис Родман, који има близак однос са Кимом, казао је после посете Северној Кореји да Ким има ћерку Ђу-ае. Претпоставља се да би неко од његове деце требало у једном тренутку да наследи место председника ове земље када одрасте.

Ким Хан Сол, рођак

Ким Хан Сол (25) био би можда први кандидат за наследство да се његов отац Ким Џон Нам (полубрат Ким Џонг Уна) није посвађао са тадашњим председником Ким Џонг Илом, после чека је побегао у Макао. Међутим, све шансе да ће Ким Ханс Сол да се врати у Пјонгјанг потонуле су 2017. године, када су две жене убиле његовог отац убијен на аеродрому у Куала Лумпуру.

Кинеска полиција ухапсила неколико особа из Северне Кореје због сумње да су направиле заверу да се убије Ким Хан Сол, а сада није познато где се он налази.

Ким Џонг Чол, брат

Ким Џон Чол је једини преживели брат севернокорејског лидера. Међутим, аналитирачи сматрају да је мала вероватноћа да ће он бити наследник, с обзиром да га више занимају гитаре него потика. Томе у прилог иде изјава некадашњег другог човека Амбасаде Северне Кореје у Лондону, Тае Јонг Хоа, који је после бега у Јужну Кореју рекао да Чол нема “званичну титулу” и да је заправо “само талентовани гитариста”.

Подстимо, Ројтерс је вечерас објавио да је воз севернокорејског лидера пре два дана виђен у граду Вонсан на истоку земље.

Извор: М . Љ./Телеграф