Србија

ОВО СВИ ГРАЂАНИ ТРЕБА ДА ЗНАЈУ! Ево како ће се исплаћивати плата у наредним месецима

Фирме ће на врло једноставан начин моћи да аплицирају за олакшице и државну помоћ, буквално једним кликом својих финансијских служби, објашњавају за Српски телеграф економски стручњаци.

Једна од најважнијих мера је свакако исплата износа три минималца по раднику за предузетнике, микро, мала и средња предузећа, што ће им много помоћи у пословању и премошћавању тешкоћа изазваних пандемијом коронавируса. Ево како то у пракси изгледа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ОГРОМНА КОРИСТ

– Уколико је радник пре ванредног стања примао минималац, држава ће за њега практично покрити све трошкове фирме с обзиром на то да се и плаћање доприноса одлаже. С друге стране, уколико је радник примао више од минималца, а већина је таквих, предузеће ће фактички платити само разлику од минималца до висине плате свог запосленог – објашњава наш саговорник, економски стручњак који је и сам учествовао у осмишљавању мера државе.

Дакле, најједноставније речено, држава покрива плату радника у износу минималца од 30.367 динара. Износ преко тога плаћа фирма, што значи да ако радник има, на пример, плату од 59.941 динар (просечна српска плата) онда ће трошак предузећа бити око 29.574 динара.

Битна ставка је и одлагање плаћања пореза и доприноса. На поменутом примеру плате од 59.941 динара, фирма је на месечном нивоу ослобођена (односно тај износ доспева на плаћање следеће године, и то на рате) пореза и доприноса од 37.092 динара. Када се то сабере са износом од 30.367 динара (минималац) којим држава учествује бесповратно у плати радника, уштеда за тај месец, само на том једном раднику, за послодавца је 67.459 динара.

СВЕ НА ЈЕДАН КЛИК

Важно је напоменути и да ће држава све што уплаћује послодавцу уплаћивати на посебан, наменски рачун, па ће тај новац моћи да буде искоришћен једино за ове намене, односно плате радника. Највероватније ће фирме исплаћивати запосленима онај део који „отпада“ на њих, док ће други део који им фактички следује од државе бити уплаћиван најкасније након пет дана.

Коначно, службе за обрачун зарада у фирмама имаће када достављају платне листиће Пореској управи опцију која им омогућава да се једним кликом определе да ли желе да користе погодности да порезе и доприносе на зараде плаћају од 1. јануара следеће године на 24 рате.

Питања и одговори
1. Када ће бити исплаћено по 100 евра свим пунолетним грађанима?

– Чим буде укинуто ванредно стање. Сви који до датума почетка исплате напуне 18 година имаће право да добију 100 евра.

2. Ако потраје ванредно стање, да ли ће бити смањене пензије и плате у јавном сектору?

– Нема смањења плата и пензија. О томе је јуче говорио и председник Вучић, који је изричито поручио да смањења плата у јавном сектору, као и пензија, неће бити чак ни ако се деси најгора опција – да из ове ситуације изађемо тек крајем маја.

3. Када ће држава почети фирмама да исплаћује новац у износу минималца за њихове раднике?

– Прве исплате у приватном сектору могле би да уследе већ око 10. маја.

 

Извор: Република.рс