Србија

ОВО СВИ ГРАЂАНИ ТРЕБА ДА ЗНАЈУ! Ево како ће тачно послодавци исплаћивати раднике у наредна три месеца

Радници у великом броју компанија у Србији, углавном оних већих, добили су одговор на питање колику зараду ће добијати наредна три месеца. Истовремено су добили и одговор на питање како ће на исплату у априлу, мају и јуну, утицати то што ће држава свакој компанији, за сваког радника, дати по 30.000 динара.

И најчешћи одговор је следећи – већина послодаваца исплаћиваће зараду у два дела – и то у другом делу 30.000 динара, а у првом остатак до пуне плате. На овај начин радник у финансијском смислу неће бити оштећен и једина разлика у односу на раније је то што ће зараду примити у два дела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Могућност која, такође, постоји јесте да послодавац исплати целу зараду, као што је то чинио до сада, а да 30.000 динара буде други део као додатак на плату. Ипак, имајући у виду да готово да нема компаније у Србији којој пословање због тренутних околности није озбиљно нарушено, мало је послодаваца који ће и бити у могућности да на овакав начин поступе.

Више ће, и то много, рекли су нам многи послодавци, бити оних који ће нажалост плате радницима морати да смање, и то због нарушене ликвидности, стопирања прихода и гомилања расхода.

Власник „Галеб Групе“ Радослав Веселиновић рекао нам је да пословање у његовој компанији већ трпи, и да због тога помоћ државе од 30.000 динара по раднику неће бити додатак на плату, већ њен део.

„Нама посао већ сада пада на неких 50 до 60 одсто од реализације и нисмо у могућности да део помоћи који ћемо добити од државе додамо на плату, јер се и овако тешко носимо са овом ситуацијом. Та помоћ ће у суштитни бити део плате која буде исплаћена, што значи да је плата на неки начин, због проблема, већ смањена“, објаснио је Веселиновић за „Блиц Бизнис“.

Драгољуб Рајић, консултант из Мреже за пословну подршку каже за „Блиц Бизнис“ да су многе компаније већ сада у априлу, линеарно умањили плате.

„Морали су, јер су с једне стране добили значајно мање приходе, а с друге им је важно да задрже квалификоване и стручне раднике, које је иначе тешко наћи на тржишту. Много је истовремено оних који су дали и отказеиИ отпуштања ће тек бити, и у средњим и великим предузећима, и то због све већег пада тражње на глобалном тржишту. Погледајте само три велике индустрије аутомобилску, аеро и производњу машина и опреме за угоститељство и туризам. Имамо доста фирми у овим областима које раде неке компоненте и сви су у проблему“, каже Рајић.

Подсетимо, држава је недавно у склопу економске помоћи привреди, донела одлуку да свакој компанији, за сваког радника, исплати по 30.000 динара током три месеца. ЦИљ државе је да на овај начин сваком раднику обезбеди бар минималац, а да ли ће послодавац добијени новац дати као додатак на плату или не, његова је воља, пре свега могућност у моменту када цела привреда готово да стоји.

Извор: Блиц.рс/ С. Лакић , Т.Ковачевић