Србија

ОВО СВИ ЖЕЛЕ ДА ЗНАЈУ! Ево како ће тачно бити подељено по 100 евра пунолетним грађанима!

Свим пензионерима ове паре ће по аутоматизму лећи на рачуне на које примају пензије, и то већ средином маја. Остали грађани треба да се пријаве онлајн или телефоном

Око 5,5 милиона пунолетних грађана Србије већ током маја добиће од државе на поклон по 100 евра као вид стимулације за лакши излазак из кризе изазване пандемијом коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо, Влада Србије данас ће (петак), на предлог Министарства финансија, усвојити уредбу којом се прецизирају сви детаљи исплате ове једнократне помоћи. Информер открива како ће тачно бити подељен овај новац из буџета.

С обзиром на то да су се многи у јавности у протекле две недеље бунили због чињенице да је новац намењен свим пунолетним грађанима Србије – и онима којима је преко потребан и онима којима није неопходан – Министарство је одлучило да ће сви пунолетни грађани који тај новац желе за њега моћи да се пријаве на два начина.

– Да би све било праведније, предвидели смо да се сви грађани који желе ових 100 евра пријаве надлежним органима, и то на крајње једноставан и брз начин. Сви ће моћи да се пријаве или онлајн, путем портала Управе за трезор, или на бројеве телефона које ћемо благовремено објавити. Довољно ће бити да пријаве своје име, презиме, ЈМБГ и број рачуна у банци на који желе да им новац буде исплаћен – објашњава за Информер саговорник из Министарства финансија.

Пријава за ову врсту помоћи почеће средином маја за све пунолетне грађане, осим за пензионере. Свим нашим најстаријим суграђанима, који су и поднели највећи терет ове епидемије, поклон од 100 евра биће уплаћен по аутоматизму на рачуне на које иначе примају пензије.

Једно од питања јавности било је и како ће новац моћи да добију они грађани који немају отворен рачун у банци. У Министарству финансија су мислили и на то, па кажу да ће држава читав посао урадити за њих.

– Грађани који немају текуће рачуне неће морати да иду у банку. Биће довољно да се пријаве или онлајн пријавом или телефонским позивом, а држава ће за њих отворити наменски рачун у банци коју сами изаберу – напомиње наш извор.

Министар финансија Синиша Мали данас ће (петак) на конференцији за медије у 16 сати објаснити све додатне детаље у вези с поделом државне помоћи. Он за Информер истиче да је то јасан сигнал да је Србија спремно дочекала пандемију коронавируса.

– Довољно смо економски отпорни да можемо и из овако велике кризе да изађемо као победници. Ово је наш начин да кажемо свим грађанима да ће увек, и у овако тешким и изазовним временима, моћи да рачунају на подршку своје државе. Осим тога, овом мером вратићемо новац у привредне токове, подстаћи ћемо потрошњу, а грађанима ћемо обезбедити да себи приуште нешто што можда иначе не би могли – каже министар Мали. Он објашњава да ће тих 100 евра пре свега много значити појединцима са најнижим примањима.

Тај новац ће највише значити људима са најнижим примањима, као и породицама у којима има више пунолетне деце. То ће за њих практично бити једна додатна плата у породици. Није Србија једина земља која на овај начин помаже својим грађанима. То раде и много веће и моћније државе од нас – истиче Мали.

Подсетимо, идеју о поклону од 100 евра свим пунолетним грађанима први је изложио председник Александар Вучић још 29. марта.

– Хоћемо да подигнемо економију и психологију, веру у државу, веру у економски раст. Да виде људи да ћемо се подићи. То јесте бацање новца у бунар, али ће се значајан ефекат осетити код свих наших трговаца и произвођача. Замислите само колико ће то значити онима који су на социјалној помоћи – образложио је тада председник.

 

Извор: Информер.рс