Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ САОПШТИО! Основна лекарска плата за април биће 105.000 динара, а ово су плате осталих радника

Pixabay.com

НИШ – Основна плата износити лекара за април биће 105.000 динара, а медицинских сестара и техничара између 58.000 и 60.000 динара, рекао је данас председник Александар Вучића, те поновио да држава остаје при ставу да не смањује плате у јавном сектору.

У обраћању грађанима из Ниша, Вучић је рекао да упркос кризи изазваној вирусом корона он види „светло на крају тунела“ за нашу земљу и да ће се сада држава све више бавити спасавањем економије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Замолио бих људи из приватног сектора да не смањују плате, јер ми у јавном сектору то не намеравамо да урадимо, као што не намеравамо да смањимо пензије“, рекао је Вучић.

Указао и да је садашња власт за само неколико година успела да подигне основну плату лекарима са 64.000 на 105.000 динара, а медицинским сестрама и техничарима са 33.000 на 60.000 динара.

„И даље мислимо да то није довољно, али јесте напредак“, истакао је председник.

Вучић је оценио да је на нивоу Европске уније постигнут добар договор за јачање економије чланица, додајући да иако Србија неће директно утицати у „делу тог колача“, подсетио је од наше укупне трговинске размене 67 одсто са чланицама ЕУ.

„Сваки договор постигнут око јачања њихове економије, јачаће и нашу“, подвукао је Вучић.

Председник је најавио да ће држава убрзати мере помоћи приватном сектору, како оне везане за исплату минималца, тако и све остале, како би, каже, радници који тренутно не раде могли да преживе.

Најавио је и да држава припрема инвестициони циклус са великим улагањима, како би се убрзале економске активности у земљи.

Указао је да су проценти Светске банке и ММФ о привредном расту у нашој земљи „бољи него за друге“, али и додао – „лоши за цео свет“.

Истакао је да су у развијеним земљама попут Аустрије, САД, Француске, Швајцарске неколико хиљада људи изгубило посао, додајући да у Србији то није случај и да у нашој земљи још постоји „социјални дух“.

„Захвалан сам нашим послодавцима који брину о својим радницима“, рекао је Вучић.

Лекари су наши хероји, одликоваћу их орденом 28.јуна

Он је најавио је данас да ће 28. јуна наградити орденом наше лекаре за све заслуге у борби против вируса корона.

„Ови људи ће ући у историју као хероји Србије и зато ћу све те који су били најхрабрији одликовати ванредно 28. јуна на Видовдан, орденом Републике Србије, за заслуге за наш народ“, рекао је Вучић у Нишу.

Захвалио је и свим пољопривредницима, продавцима, запосленима у фармацији, војницима, полицији, а посебно лекарима и медицинском особљу који су, истиче, „примили на себе“ најтежи део посла.

Такође, указао је да међу здравственим радницима има и оних који су у овој тешкој ситуацији одлучили да траже боловање због „нагло уганулог лигамента“, али и додао да има медицинских радника, који су из оправданих разлога на боловању, у изолацији, као и жртава вируса корона.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Тањуг