Србија

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИЛА ГРАЂАНИМА: „У овом тренутку, то је једина паметна одлука“

Премијерка Србије Ана Брнабић је тек завршила један у низу штабова који се баве овом кризном ситуацијом.

Оно што је данас дефинитивно усвојено, а председник Србије је најавио јесте да дефинитивно полицијски час креће од петка и траје до понедељка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Данас смо и на кризном штабу и потврдили на седници Републике Србије да ће забрана кретања бити од петка у 17 часова до понедељка у 5 сати.

Премијерка Брнабић је објаснила зашто су одлучили да предузму ове мере.

– Викенди су заиста дани када ми видимо највећу гужву и најмање поштовање мера и позива на самоизолацију. То је оно што ћемо много платити и плаћамо цену овога, тако да у овом тренутку када улазимо у шесту недељу, а то сада пада, овог викенда, када очекујемо да буде врхунац епидемије и надамо се да, ако будемо дисциплиновани, видимо пад епидемије. У овом тренутку, то је једина паметна одлука – истиче премијерка.

Брнабић је на конференцијама врло емотивно апелована на грађане Србије да поштују мере, да буду у својим домовима.

– Чини ми се да је све боље. Емотивно ово доживљавам јер је ово борба свих нас и сваког појединца. Викенди јесу највише поражавајући јер видите огромне гужве, људе који се друже, шетају, џогирају, возе бицикле итд. И ви знате да ћемо имати одгоман скок у броју заражених ковидом-19 и да ће се то видети за неких 5 до 7 дана. Нама је здравствени систем пренатегнут. Ми сада, у овом тренутку гледамо шта да радимо. Крај пете недеље је, али ви морате да разумете да људи који се лече од ковида, лече се неко дуже време. У овом тренутку и у Београду и у Нишу, потпуно су попуњени капацитети. План је да се отвори болница у Панчеву буде ковид болница, исти план је и за Батајницу и управо смо на кризном штабу разговарали шта да радимо у Нишу, да ли да нова зграда Клиничког центра буде само ковид болница јер тамо имамо више постеља, а да војна болница преузме остале болеснике – нагласила је.

Мислим да је струка у потпуности за то. Трудимо се да то избегнемо. Постоје још неки кораци пре тога јер је то крајњи – на конто 24 сата карантина.

Неки од планова јесу, пре 24 сата карантина, изолација градова која су жаришта – Београд, Ваљево, Ћуприја, Нови Пазар, Ниш, као и да се велике фирме затварају на 7 или 14 дана.

На питање да ли би смо у том случају опстали рекла је да је то веома тешко и да због тога избегавају да донесу такву одлуку и апелују на грађане да имају своју одговорност.

 

Извор: Ало.рс/Прва