Свет

ПУТИНОВ ЕКСПЕРТ ОТКРИО НЕШТО ЗАСТРАШУЈУЋЕ И ЗАЛЕДИО СВЕТ: Убиће нас горе него корона

Да нам је епидемиолошка катализма ближа него што мислимо, говори и застрашујући податак да Гренланд и Антарктик данас губе своју масу шест пута брже него деведесетих година 20. века.

Коронавирус, који је читав свет увео у ванредно стање, мачји је кашаљ према вирусима који нас вребају из вечног леда, који убрзано нестаје због глобалног отопљавања. Ти смртоносни древни вируси су човеку потпуно непознати и могли би да однесу милионе живота, упозорава руски биолог Кирил Шаршов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шаршов је и шеф лабораторије за екологију и вирусе руског научноистраживачког центра за фундаменталну и транслациону медицину, која се сматра једном од кључних за превенцију биолошких опасности по земљу и за чији рад је директно заинтересован и руски лидер Владимир Путин, који Шаршова изузетно цени.

– Вируси из одмрзнутог вечног леда могу представљати озбиљну претњу за човечанство – упозорава Шаршов.

Ову анализу озбиљно је схватио руски шеф државе, који је већ наредио стручњацима да на основу Шаршових упозорења интензивирају научна истраживања.

МОРЕ МИКРОБА

Професор доктор Драган Делић каже да није спорно да су замрзнути вируси потенцијална опасност.

– Милионима година пре нас на Земљи су живеле праисторијске животиње које су у себи такође носиле вирусе, као што их носе и данас – објашњава наш угледни клинички инфектолог.

Оно што највише плаши јесте чињеница да су сви ти микроорганизми за данашње појмове сасвим непознати, будући да се медицина развила тек хиљадама година касније. Стога се и не зна какву би пошаст они направили ако би били ослобођени нити како би се свет борио са епидемијама глобалних размера.

– Научници су вирусе налазили стотинама метара испод површине земље, дубоко у океанима, једноставно, ми пливамо у мору микроба – наводи доктор Делић.

Према његовим речима, бројке су у овом случају забрињавајуће.

– Примера ради, у животињама обитава око 320.000 врста вируса, у човеку 5.000. Дакле, сасвим је јасно одакле прети највећа опасност, поготово ако је за нас потпуно непозната – упозорава овај клинички инфектолог.

АНТРАКС ИЗ СИБИРА

Светски научници немају одговор на питање шта би се десило када би наш организам напали вируси и бактерије миленијумима заробљени у леду. Људи су вековима опстали и упркос куги и богињама, захваљујући развоју имунитета и медицини, али топљење поларне ледене коре, такозваног пермафроста, прети да ослободи древне микроорганизме.

– У августу 2016. у беспућима Сибира од антракса је умро 12-годишњи дечак, а десетине људи је завршило у болници, вероватно од угинулог ирваса који је изронио из леда – сведочи француски епидемиолог Жан-Мишел Клавери са универзитета у Марсељу.

Француски стручњак нагласио је да трагедија која се десила у Сибиру није усамљен случај.

– Пермафрост је најбоље могуће окружење у којем могу да преживе многи микроорганизми, а све због ниских температура, мрака и недостатка кисеоника – прецизирао је француски епидемиолог.

Ово становиште је потврђено и 2005, када су научници НАСА успели да оживе бактерију стару 32.000 година, названу Царнобацтериум плеистоцениум, која се налазила на Аљасци. Две године касније су успели да оживе и бактерију стару осам милиона година, нађену у дубини глечера на Антарктику.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com