Србија

РАСТЕ БРОЈ ЖРТАВА КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ! Доктори упозорили: Сви грађани који имају ове симптоме нека се одмах јаве

Министар здавља Златибор Лончар саопштио је да је укупно 441 здравсрвени радник у Србији заражен, а њих 228 је у болници.

„Мора најмање две недеље да се види потпуно јасан пад новх случајева да би могло да се размишља о постепеном укидању мере“, нагласио је епидемиолог Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За сада држимо ситуацију под контролом, што је за ову недељу у којој се налазимо јако битно“, рекао је министар Лончар.

„Највише заражених је у Београду. Пратићемо и даље епидемиолошку ситуацију, сада ту нема ништа да се уради осим да се поштују мере. Утисак је да се делимично поштују мере, негде потпуно, негде се не поштују, али то је само утисак. То се не може сада прецизно рећи“, додао је епидемиолог Кон.

„Грађани би требало да иду у ковид амбуланте чим осете било какве симптоме, да не мисле да ће то нешто да преболе на ногама, важно је да се на време открије. Сви који имају температуру, кашаљ, тешкоће у дисању, кратак дах треба одмах да се јави ковид амбулантама“, додао је он.

„Најважније је да нема уласка и изласка из домова док ово не прође“, рекао је министар Лончар.

„Највише заражених је у Београду. Пратићемо и даље епидемиолошку ситуацију, сада ту нема ништа да се уради осим да се поштују мере. Утисак је да седелимично поштују мере, негде потпуно, негде се не поштују, али то је само утисак. То се не може сада прецизно рећи“, додао је епидемиолог Кон.

„Грађани би требало да иду у ковид амбуланте чим осете било какве симптоме, да не мисле да ће то нешто да преболе на ногама, важно је да се на време открије. Сви који имају температуру, кашаљ, тешкоће у дисању, кратак дах треба одмах да се јави ковид амбулантама“, додао је он.

„Сви они који су били у непосрдном контакту са зараженима иду у изолацију. Чим се појаве неке тегобе и код запослених, он се издваја и мења, то је једини начин“, рекао је Кон о ситуацији у старачким домовима.

„У домовима за стара лицеј 31 заражени. За двоје преминулих у Дому за одрасла и стара лица нема потврде да је узрок ковид19“, рекао је др Кон.

„Ниједна болница није жариште. То се одмах прекинуло, јер си који су откривени као заражени и оболелих су склоњени са посла“, рекао је др Кон.

Једно од питања било је и да ли су тестови из Кине непоуздани.

„То је питање за вирусологе. Имамо и друге тестове, не само из Кине. Немам ниједан податак да су ти тестови непоуздани и то је оно што ја знам“, истакао је др Кон.

Једно од првих питања кинсеским стручњацима било је који су то поуздани тестови.

„Уз сагласност лекара донета је одлука који су тестови најбољи. Кинески стручњаци су рекли за поједине тестове да немају поверења и да немају њихове резулатете. Узели смо само оне који су се показали као доказани. О томе строго водимо рачуна. Тако смо бирали тестове, да нисмо тако, имали бисмо милионе тестова који нису поуздани“, објаснио је Лончар.

Епидемиолог Кон је рекао да су све мере биле праворемене и да се нећемо стидети овог „српског сценарија“.

Доктор Кон је рекао да се боравком у привременим болницама скраћује време лечења.

„Донета је одлука којису то тачно тестови из Кине које ми можемо да користимо. Њихови стручњаци су објаснили да постоје тестови са којима немају искуства и да их не препоручују. Немамо само тестове из Кине, имамо и из других земаља. Желимо да искористимо свако искуство, не желимо да нам неко донесе тестове који нису испробани. Користимо само оне тестове који су доказано проверени“, рекао је министар Лончар.

„Важно је да се на време пријаве све промене здравственог стања, тако спашавамо животе. То су промене сатурације, промене на рендгенском снимку, то директно утиче на исход лечења. Зато су важне те привремене болнице, оне спашавају животе.“ ,рекао је министар Златибор Лончар.

Што се тиче удаљавања новинара са конференције (од данас новинари не присуствују прес конференцијама, већ питања шаљу мејлом), министар је рекао да је битно да се зна да смо у недељи која је најважнија и када је преношење инфекције највеће и да не жели да се ситуација политизује.

„Сазнајемо да по многим редакцијама има позитивних. Није се много дубиозно о о тме размишљало. То се ради и у другим земљама. Што се мене тиче, то може и не мора. Никад човек не може да се сети шта све може да се политизира, па сам дао сагласност да се то спроведе“, казао је епидемиолог Предраг Кон.

Здравствени радници који су заражени одмах изоловани

„Треба да се нагласи да се одмах искључују сви здравствени радници који имају било какве тегобе, а и сви они који су са њима били у контакту, а све због прекида преношења вируса. Остаћемо без већег дела кадра, након дужег времеснког периода ће се они враћати на посао. Направили смо прерасподелу. Огроман је напор за све то. Сви позитивни здравствени радници одлазе у специјалне болнице, да би учествовали у даљем спречавању ширења вируса, и на тај начин помажу. Све ћемо открити на крају лета“, рекао је Предраг Кон.

Министар Лончар је објаснио да је обезбеђено довољно медицинског особља за све болнице које су претворене у ковид болнице.

Све више је потпуно здравих који су позитвини, и они се одмах искључују са посла. Највише ће бити асимптоматских међу лекарима, то ће се открити тек на лето.“, додао је епидемиолог Предраг Кон

Министар је рекао да је 27 деце налази на лечењу.

„Оболели су имали у просеку од 15 до 20 контаката. Број који испитујемо се мења. Имали смо највише радно активних па је тај број већи, наравно да је код старији тај број мањи“, рекао је др Кон.

„Избацујемо политику, трудимо се да сачувамо сваки живот“, дода је министар Лончар.

„Ми смо питани да ли смо сагласни и рекли смо да јесмо, знамо да има заражених у редакцијама, то је био разлог да се пристане на онлајн. То се ради у другим земљама, нисмо видели накакав проблем у томе. Што се мене тичем може и не мора, али је коректно“, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Два корисника дома за старе у Смедереву су преминула, потврдио је министар.

Подсетимо, од данас се конференције за медије одржавају без присуства новинара, који своја питања шаљу онлајн пре почетка обраћања.

Према најновијим мерама које је увела Влада Србије, јуче је почео најдужи полицијски час у трајању од 60 часова. Грађанима је забрањено кретање од петка у 17 часова до понедељка у 5, изузетак су грађани који имају кућне љубимце и они их могу изводити у периоду од 8 -10 ујутру, и у вечерашњим часовима од 23-01

 

Извор: Ало.рс