Србија

РАЗРЕШЕНА ДИЛЕМА: Ево до када ће трајати ЗАБРАНА КРЕТАЊА у Србији

Бранислав Тиодоровић о попуштању мера у Србији.

– Данас јесте био највећи број тестираних, а надам се да ћемо наредних дана имати већи број. Надам се да ћемо тиме достићи оно што желимо: да имамо до пет одсто позитивних од укупног броја тестираних. У складу с тим ћемо попуштати мере – рекао је проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризниг штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Врло важан критеријум је и клинички, додао је он.

– А то значи да имамо што мање болесника са тешком клиничком сликом. Ако говоримо у Власотинцу, заражавање се вероватно догодило пред или око Ускрса, а онда иза тога имате пик који је као водоскок. Могуће је да је било славља, дружења, па се повећао број заражених. То ће накнадно бити утврђено. Јуче је било 72 заражених, али то се мења из дана у дан. Њихов градски штаб је предузео мере – рекао је др Тиодоровић

На питање када очекује „крај првог полувремена“, он одговара се то неће догодити пре краја маја.

– Донети одлуку је врло тешко. Увек постоје резерве, ограничења. Нас зову „кочничари“, али трудимо се да не дозволимо да дође погоршања. Мислим да би било боље да ови празници буду под неком врстом онога што зовемо полицијски час. Сутра ћемо донети одлуку колико ће забрана кретања трајати. Ми смо за то да остану ове мере, али све зависи од епидемиолошке ситуације. Може да се деси да полицијски час не буде од четвртка већ од петка и слично. Међутим, дешава се то да више људи нема маске и да их има више на улици него што би требало да буде. То није добро – нагласио је др Тиодоровић.

Извор: srbijadanas.com