Свет

РУСИЈА ЗАПРЕТИЛА ЧЕШКОЈ – ПЛАТИЋЕТЕ ЗА ОВО! Москва бесна због ВАРВАРСКОГ ЧИНА усред Прага!

Протеклих дана је ескалирао дипломатски сукоб након што су у Прагу, уз подршку градске управе, срушили велики споменик ослободиоцу чешке престонице 1945. године, маршалу Црвене армије Ивану Коневу.

Наиме, 3. априла је уз помоћ дизалице и ужади у Прагу срушен је споменик маршалу Ивану Коневу. Руски министар одбране Сергеј Шојгу 9. априла је написао писмо челнику чешке војске Лубомиру Метнару тражећи од њега да преда срушени споменик Москви. Праг је одбио да удовољи руској страни и рекао да ће споменик „вероватно бити премештен у такозвани Музеј XX века, подручје које су многе земље источне Европе одабрале да тамо сместе све непожељне споменике, уместо да их униште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Касније су у Прагу рекли да премештање споменика маршалу Коневу не крши постојеће међународне уговоре између Чешке и Русије, а законе који су недавно усвојени у Русији на ту тему проучиће правници.

Због овог посљедњег у низу чина вандализма, Владимир Путин је у уторак потписао закон о казненој одговорности за уништавање или оштећење споменика бранитељима домовине у Русији и иностранству. Закон се односи на споменике учесника Великог домовинског рата, који за све народе Русије и њихове потомке, без обзира на идеологију, етничку или верску припадност има посебно место у колективној меморији. Закон који је потписао Путин омогућава Истражном одбору Русије да отвори кривичну пријаву за рушење споменика маршалу Коневу у Прагу.

Након истраге ће документи бити послани свим међународним телима у којима је Русија заступљена, укључујући Интерпол.

„Јасно је да нема говора о обнови споменика. То се догодило услед националистичког беса локалних власти у Прагу. И они ће бити награђени према својим неделима”, рекао је руски сенатор Франз Клинцевич, коментаришући ситуацију око споменика маршалу Ивану Коневу у Прагу.

“Према тренутном руском законодавству, ово је казнено дело”, рекао је Франз Клинцевич, утицајни члан Одбора Већа Федерације за одбрану и безбедност.

„Отворен је казнени случај, а руски министар одбране Сергеј Шојгу обратио се председнику Истражног одбора Руске Федерације Александру Бастријкину, тако да се спроводе потребне истражне радње. Али осим тога, чин чешких власти морални је и етички злочин људи који не поштују сећање на своје претке, не сећају се њихове историје и чине оваква светогрђа. Ова акција ће имати правне последице”, додао је сенатор.

„У Чешкој су тврдили да ће споменик бити рестауриран или премештен на друго место. Али судећи по томе како је варварски срушен, ове изјаве немају никакве везе са истином. Све се то догађа услед националистичког беса од стране прашких градских власти које на овај начин покушавају да стекну сумњиве политичке предности“, нагласио је сенатор Клинцевич.

“Земља је округла, а живот дуг. И свако ће од ових недела бити награђено по заслугама. У вези са инцидентом биће спроведене све релевантне истраге, документи ће бити послати свим међународним телима у којима је Русија заступљена, укључујући Интерпол. Многи ће због тога морати да се осећају неугодно”, закључио је руски сенатор.

Маршал Иван Конев је истакнути официр Црвене армије од њеног оснивања, а током Другог светског рата је учествовао и водио битку код Смоленмска 1941., одбрану Москве, битку код Ражева, код Курска, битку за Дњепар, као и операцију Лавов-Сандомиерц, операцију Висла-Одра, операцију у Берлину и на крају операцију за ослобођење Прага.

Извор: Курир.рс/Логично