Русија Свет

САД У ШОКУ! Немци тврде: Русија и ЕУ ће оформити војну алијансу! Ево шта се дешава!

Немачки портал Die Welt објавио је чланак у коме се говори о могућности ближе сарадње Европске уније и Русије, укључујући сарадњу и у војној сфери.

У 2014. години, ЕУ је, након Сједињених Држава, увела санкције Руској Федерацији.

Не само што ове рестриктивне мере нису успеле да поткопају руску економију, чинећи је само јачом, већ је Москва одржала и политичке везе са европским престоницама.

Сада је пандемија коронавируса јасно ставила до знања да руске власти нису непријатељ Европи.

Немачки портал пише да су руске власти, осетивши растући несклад између Сједињених Држава и Европске уније, почеле да указују руководству ЕУ на могућност ближе сарадње.

Штавише, портал је у изјави сталног представника Русије при Европској унији Владимира Чижова видео могућност формирања војне алијансе која ће заменити НАТО.

Као што је наведено у чланку, Чижов је указао на спремност руских трупа да учествују у операцијама војне команде Европске уније, које се изводе у трећим земљама.

Поред тога, споменуо је и постојање заједничких интереса у безбедносној политици и економији, а још веће зближавање са Русијом значајно ће побољшати изгледе европских сила.

“Ако ЕУ жели да задржи свој економски утицај у мултиполарном свету и да настави успон земаља у развоју, биће јој потребна блиска економска сарадња са Русијом,” цитирао је немачки портал Чижова.

Дипломата је такође подсетио да Русија не одустаје од планова најављених пре неколико година за стварање јединственог економског простора од Владивостока до Лисабона.

Истовремено, Европа не би требало да се боји реакције САД-а, пише Die Welt, будући да ће Русија можда кренути да брани ЕУ уместо НАТО-а.

 

Извор: Webtribune.rs

Ознаке