Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! Доступне су 2 милијарде евра! Данас крећу прве исплате, ево о чему се ради!

Привредницима у Србији од данас су и формално доступне две милијарде евра гарантованих кредита од стране државе преко Фонда за развој и 2,6 милијарди динара за пољопривреднике преко Управе за аграрна плаћања.

Прва исплата новца за помоћ привредницима преко Фонда за развој Србије почиње данас након седнице Управног одбора овог фонда где ће се прве пријаве разматрати, а затим и одобравати, најавио је раније министар финансија Синиша Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прошлог четвртка на седници Владе Србије усвојене су Уредба о утврђивању гарантне шеме као мере подршке привреди за ублажавање последица пандемије ЦОВИД-19, као и Уредба о новчаној помоћи пољопривредним газдинствима и Уредба о финансијској подршци пољопривредним газдинствима кроз олакшан приступ коришћењу кредита у отежаним економским условима услед пандемије корона вируса.

Према речима министра финансија, усвајањем ових уредби заокружен је Програм економских мера за подршку привреди.

Две милијарде евра (око 24 милијарди динара) гарантованих кредита од стране државе дају се на период до 36 месеци са грејс периодом између 9 и 12 месеци и намењени се за набавку обртних средстава, као и за одржавање текуће ликвидности, а како би редовно измиривали обавезе према пословним партнерима, запосленима и држави.

Право на коришћење средстава имају предузетници, задруге, микро, мала и средња привредна друштва која су у већинском приватном или задружном власништву и која обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност.

Кредит се може одобрити и ако је у званичним финансијским извештајима привредног субјекта за једну од последње две године исказан нето губитак али је остварен пословни добитак.

Када је реч о две уредбе за помоћ пољопривредним газдинствима, њима се обезбеђује подршка пољопривредницима у висини од 2,6 милијарди динара преко Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде. Право на исплату новчане помоћи има власник комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава (РПГ) и налази се у активном статусу.

Поред општег услова неопходно је да подносилац захтева у Регистру има уписане површине под гајењем поврћа у заштићеном простору, или да је власник животиње (краве, овце или козе) која је обележена и регистрована у Централној бази података о обележавању животиња.

Право на новчану помоћ имају и власници обележених и регистрованих кошница пчела, били они носиоци или чланови пољопривредног газдинства, под условом да имају 70 или више година старости у овој години.

Висина једнократне помоћи у апсолутном новчаном износу одређује се по јединици уписане површине, односно по грлу стоке или броју кошница: 25 динара по квадратном метру за повртаре који имају пластенике или стакленике, а највише 90.000 динара. Такође, 3.000 динара по грлу краве, а највише 30.000 динара, затим 500 динара по грлу овце или козе а највише 20.000, и 800 динара по кошници пчела а највише 20.000 динара.

Ова уредба „тешка“ је 1.150.000.000 динара.

Друга уредба о финансијској подршци пољопривредним газдинствима која субвенционише део камате намењена је развоју сточарства за набавку животиња и премију осигурања животиња, развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства као и инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и опрему.

Затим, за набавку хране за животиње, инвестициона улагања у одређене врсте механизације и опреме која се користи у биљној пољопривредној производњи, али и ликвидност.

Физичко лице и предузетник може да оствари право на кредитну подршку под условом да је укупан износ кредита до 6 милиона динара, док правно лице кредитну подршку остварује под условом да је укупан износ кредита до 18 милиона динара. Износ кредита за ликвидност је до 3 милиона динара.

Држава је за ову меру одвојила укупно 1,45 милијарди динара.

 

Извор: Тањуг