Србија

СЛИКЕ КОЈЕ СУ ЗАПАЛИЛЕ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Верници у Београду на коленима испред цркве

Фото: Твитер принтскрин

Празничне дане треба да проведемо у миру и молитви, а како због ванредног стања у земљи верницима није омогућено да присуствују литургијама, неки од њих молили су се испред цркве. Ништа то не би било чудно, да пазњу на друштвеним мрежама није изазвао начин на који су они то чинили.

Током јучерашњег дана пометњу су изазвале фотографије људи испред цркве на Видиковцу који се моле на коленима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Спуштање до земље се у нашој вери практикује само када се пре Васкрса износи Плаштеница која представља Исусов гроб“, написао је један корисник друштвене мреже Твитер уз фотографију верника који се моле у цркви.

Иста слика могла је да се види и у цркви у Чачку.

Коментари су били различити, неки су алудирали и на то да је реч о следбеницима Ислама, а мало је оних који су упућени у то да се молитва на коленима практикује и у православној вери.

Чешће се може видети у католичким црквама, него у православним у којима ретко има клупа и столица те је старијима теже да устану када се моле на коленима.

– Молитва на коленима је саставни део хришћанског живота, то није несвојствено православљу. Понизно се молимо Богу на коленима када је нека невоља, посебно се практикује када се нешто тражи од Господа, када су ратови, несреће. Тако се моли када се вапи пред Господом – објашњава за „Блиц“ социолог религије Драшко Ђеновић.

Због целокупне ситуације у земљи и ванредног стања које је на снази, испоштујте прописане мере, останите и молите се код куће и за Васкрс.

Извор: Блиц