Свет

ШОК УПОЗОРЕЊЕ БАНКАРА: Пребаците све у кеш, ово што долази није виђено у последњих 100 година (ВИДЕО)

Фото: Pixabay.com

Улагаче не треба да заварају недавне активности на берзи и требали би да одмах своја улагања пребаце у кеш и ултра сигурне обвезнице, упозорио је водећи светски банкар.

Очекује се да ће глобална економија ући у највећу рецесију у последњих 100 година, без чврстих предвиђања да ће се опоравити, док су владе реаговале невиђеним таласом штампања новца и стимулативним трошењима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је крај Рима. То је време у којем су Римљани почели да разблажују количину сребра која је била у кованицама “, каже Стун Јакобсен, директор за инвестиције данске инвестиционе банке Саxо Банк.

Цар Нерон започео је 64. гидуне политику разбацивања кованица бакром, пракса која је на крају уступила место инфлацији након векова економске стабилности. Док модерне владе уливају новоодштамопани новац у економије како би подстакле процене и прикриле слабљење основа сопствене економије, Јакобсен очекује сличан исход.

Иако ти дугорочни ефекти и даље остају у даљини, краткорочни потези влада да спрече губитак радних места углавном су успели, одржавајући осећај инвеститора јаким јер су се тржишта полако опоравила, уместо да иду даље према најнижим показатељима финансијске кризе 2008. -2009. године.

ФТСЕ 100 индекс, са седиштем у Лондону, трговао је изнад 5700 бодова након што је 23. марта погодио минимум испод 5000 бодова, најнижи ниво од 2009. године. С&П 500 индекс, са седиштем у Сједињеним Државама, опоравио се на сличном нивоу.

Према Јакобсену, инвеститори су све погрешно схватили. Врхунски инвеститори за које он познаје да продају своје залихе и стављају новац у једну од најсигурнијих инвестиција на свету – државне трезорске записе, краткорочне дужничке обавезе, међу осталим инструментима ниског ризика.

„Стварно, стварно паметни момци за које знам да су врло рано у кризи отишли ​​на трезорске записе и слично и купили огроман износ“, рекао је Јакобсен за Ал Арабија Енглисх, говорећи из седишта Саксо банке у Копенхагену.

Ти инвеститори, међутим, нису у већини. Већина инвеститора журила је да купи акције које су пале, слиједећи стари аксиом „купуј јефтино, продај скупо“, верујући да је потпуни опоравак одмах иза угла, на потез који упозорава Јакобсен.

„Очајнички потезу су карактерисали прве три недеље кризе. Неки инвеститори имају „ФОМО“ – страх да не биуду укључено у акцију – више од свега, али то нису паметна улагања “, рекао је он.

Све више инвеститора мора приметити да је ова криза за разлику од било које друге, додао је. Малопродајни инвеститори, индустријски језик за појединог инвеститора, пропали су почетком ове недеље због негативног пада цена нафте у САД, која је постала негативнанегативно, а ова динамика може се поново избити.

„Мислим да морам да упозорим људе да то није добро. Не могу да седим овде и кажем, као што су неки, да је „ово најбоље досад“ и да имамо нове врхунце на берзи. Чак и ако имамо више нових успона на берзи, не бих био срећан јер се друштво распада око мене “, рекао је.

Јакобсен упоређује Волстрит са острвима фантазија, често ослобођеним питања „главне улице“ или стварне економије, и способним да настави да расте чак и ако су знакови негде другде негативни. Ово прекидање везе већ је при крају, јер ће проблеми са светском економијом бити превелики да би их острво игнорисало.

„Врло брзо ће бити изграђен мост на сталној вези између стварне економије и острва. Савезне резерве подржавају оно што се догађа, подржавајући Волстрит, али реална економија ће на крају морати да буде повезана јер острву и даље требају вода и храна која се узгаја само на копну, што у основи мислим на кредит и потражња потрошача “, објаснио је Јакобсен.

Сам врх, најелитнија инвеститори у ГЦЦ су већ врло нервозни, додао је, и имају различит приступ позитивном расположењу за које већина институционалних и малопродајних инвеститора изгледа дели.

„Разговарао сам са веома паметним инвеститорима на Блиском Истоку, укључујући инвеститоре који су на врху. Сви су врло нервозни … То је најгоре што сам икад видео. Ово је горе него 2007-2008. Сви су отупљени од тога што не знају шта даље „, закључио је он.

Извор: Курир.рс/Ал Арабија