Свет Србија

ШОКАНТНО! Трамп покушао Србији да отме респираторе! Ево о чему се ради!

Фото: Јутјуб

Шеф Беле куће Доналд Трамп спреман је да плати колико год треба да би обезбедио респираторе. У случају када ни новац не помаже, амерички агенти широм света буквално отимају опрему где год да је нађу и шаљу је у Америку, а на мети Трампових ловаца нашли су се и српски респиратори.

– Американци не презају ни од чега. Не занима их да ли је неко пре њих већ наручио и платио. То су нама урадили са једном кинеском компанијом. Међутим, врло брзо је проблем решен захваљујући јаким политичким везама Београда и Пекинга. Кинески председник, који има одличне пријатељске односе са Вучићем, није дозволио да респиратори оду у Вашингтон. Оно што се договорио са српским председником Кина поштује, па су тако кинески респиратори за којима влада општа отимачина у свету, а које је Србија наручила ипак стигли у Београд – прецизира добро обавештени извор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Американце су недавно јавно прозвале Немачка и Француска оптуживши их да су ангажовали агенте који делују по целом свету и отимају респираторе. На све то, амерички шеф државе наредио је заплену свих медицинских производа који се производе у тој земљи, а намењени су извозу, све док се не утврди да ли је Америци потребна та опрема у борби против коронавируса.

– Држава ће обуставити извоз респиратора, заштитних маски и хируршких рукавица – стоји у саопштењима америчке царине и граничне контроле и савезне агенције за ванредно стање.

Истовремено, Трамп не жали новац како би се докопао машина које спасавају животе.

– Ако респиратор кошта 30.000, Американци понуде 120.000 долара. Произвођачи, идући за зарадом, продају њима, чак и респираторе које је пре тога наручила и платила нека друга земља. Са таквом ситуацијом суочила се и Србија. Платили смо респираторе, али су их произвођачи продали за много више новца. Светски лидери се буквално туку за сваки апарат – објашњава добро обавештени извор.

Када је реч о Србији, председник државе Александар Вучић, који се посебно ангажовао у набаци медицинске опреме, навео је податак да наша држава оволики број респиратора није набавила у последњих 30-40 година.

– Када Америка наручи 30.000 респиратора, онда крене туча јер се све друге земље исто боре. Немачка, која има произвођача „Дрегер“, подигла је производњу са 28.000 на 40.000. Имате Шпанију, која је оптуживала Турску за одузимање опреме. То све води и ка расту цене од два до пет пута јер никоме више није важан новац – објаснио је председник Србије.

Додао је да Србија, и у таквој ситуацији, према његовим речима, није немоћна јер је сналажљива.

– Не зато што је неко много паметан, већ што смо међу првима разумели какво је стање. Упутили смо одмах агенте и радимо у тимовима. Разговарамо са председницима и премијерима земаља. Боримо се за сваки респиратор, за сваку маску – рекао је председник који ће већ сутра разговарати са председником Кине Си Ђинпингом.

 

Извор: Ало/Република