Регион

СРБИ ОВО МИЛУ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Црногорска полиција закључава цркве, а вернике приводи и на Велику суботу (ФОТО)

Фото: Јутјуб

Црногорска полиција јутрос је затворила православне храмове у Подгорици Никшићу, док је претходно вјернике легитимисала и приводила. Тиме се наставља пракса која је важила и претходних недеља великог поста, од кад су у Црној Гори уведене мјере за сузбијање корона вируса.

Извор Спутњика који је из разумљивих разлога желео да остане анониман потврдио је да је полиција након одслужене литургије у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, око 11 сати без налога затражила да се Саборни храм затвори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сличне вијести долазе и из свих осталих градова Црне Горе. Судећи по бројним коменатрима на друштевним мрежама, грађани највише негодују због великог присуства полиције на улазу у православне храмове, али и због двоструких аршина – јер док је вјерницима забрањено да држећи социјалну дистанцу уђу у храм чак и након литургије, истовремено маркети и градилишта раде пуном паром.

У Никшићу приведен парох и неколико вјерника

Потпарол Нове српске демократије (НСД) Марко Ковачевић, који је Никшића, потврдио је за Спутњик да је у сусрет Васкрсу, никшићка полиција тражила да се затвори саборни Храм Светог Василија Острошког.

„Привели су неколико вјерника и архијерејског намјесника никшићког оца Слободана Бобана Јокића. Дакле, вјерницима је забрањено да се помоле у храму и узнесу молитву истог овог дана када је продужен рад маркета и велепродаја до 18 часова. Много веће гужве су у свим маркетима и много се мање поштују мјере него у самој цркви у којој се ред приликом уласка строго контролише и поштује се потребна дистанца и све остало“, каже Ковечавић за Спутњик.Он је истакао да је посебно парадоксално да се велепродајама у Црној Гори излази у сусрет због празника и омогућава им се да раде дуже него обично, а да се истовремено не излази у сусрет Цркви у оквиру које прослављамо празник.

„Јасно је да режим потпуно свјесно користи ову ситуацију да се обрачунава са Црквом и вјерницима и на тај начин се свети за величанствене литије које смо имали широм Црне Горе“, децидан је наш саговорник.

Извор: sputniknews.com