Србија

СРБИЈА УВОДИ ЗДРАВСТВЕНЕ ПАСОШЕ? Огласио се доктор Кон и открио шта је права истина

Фото: јутјуб

Др Кон истиче да можда ни „здравствени пасоши“ нису најбоља гаранција, али је свакако неопходно да неки критеријум постоји

На трећој веб конференцији Форума пацијената епидемиолог др Предраг Кон открио је како би могли да изгледају тзв. здравствени пасоши који ће бити услов за путовања у многим земљама након епидемије корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Договарања се за сада углавном врше овако преко медија, али чињеница је да ће земље морати међусобно да се договоре. Свака земља има право да донесе свој пропис, али треба да буде јасно да негативан налаз на ПЦР тестирању значи само да у том тренутку нема присуства генетског дела вируса и ништа друго, али неки критеријум мора да постоји – рекао је он.

Др Кон истиче да можда ни то није најбоља гаранција, али је свакако неопходно да неки критеријум постоји.

– Питање је како ће се реаговати према путницима у међунардоном саобраћају ако долазе из земаља у којима и даље има ковида. Свака држава ће одређивати из које државе прима друге. Биће тешко направити договор. Тај имунолошки пасош је добра идеја, али питање је колико заражених имамо у том тренутку. Онај који буде имао антитела, имаће изванредан имунолошки пасош, може да иде по целом свету – закључио је.

Говорећи о антитетлима Кон је објаснио да имамо опште тестове за доказивање присуства антитела у организму.

– Вирус је у почетку у ждрелу, а касније може да се спусти па да га нема у ждрелу. Комбинација ПЦР-а и теста на антитела би могао да покаже прецизно да ли је неко изградио имунитет – казао је лекар.

Говорећи о томе да ли ће се путницима мерити температура на уласку у аутобус, Кон је појаснио да је веће питање да ли ће се спречавати путницима улазак у аутобус ако се на уласку открије да имају температуру.

– Разређење у саобраћају ће бити нужно. Основна идеја је тријажа на уласку у аутобус. Идеја је да се не продају све карте, него да буде разређеније у возилу – казао је доктор.

Извор: Srbijadanas.com