Србија

СРБИЈА ВЕЋ ИМА ЛЕК ЗА КОРОНУ! Шокантне тврдње! Ево када почиње примена!

Фото: Pixabay.com

Иако смо још увек далеко од делотворне вакцине против корона вируса, све чешће се може чути да је терапија плазмом може бити добар начин борбе против инфекције.

Шта је терапија плазмом и код којих пацијената може да се примени?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Примена крвне плазме добијене од рековалесцената, односно особа које су се у потпуности опоравиле од инфекције Цовид-19, представља вид потпорне, имунолошке терапије, пре свега за пацијенте са тешком и брзом прогресијом болести и за пацијенте у критичном стању. Овакав вид терапије користи висок титар специфичних антитела из плазме рековалесцената и на тај начин пацијентима који примају инфузију обезбеђује пасивни имунитет, односно значајну подршку у излечењу. Специфична антитела могу директно да неутралис̌у патогене и тако смање с̌тету и оштечења у организму оболелог.

Колико је успешна ова терапија?

– Према подацима колега из Кине, Француске и других земаља са великим бројем оболелих, показано је да крвна плазма може да има повољне ефекте код инфекције Цовид-19. Треба напоменути да је овај вид терапије препоручен од стране Светске здравствене организације, да је раније успешно коришћен за лечење САРС инфекције и на основу тога очекујемо позитивне резултате код инфекције новим коронавирусом.

Да ли има нежељених ефеката ове терапије?

– Као и код сваке терапије, нежељени ефекти су могући, али се веома ретко јављају. Могући нежељени ефекти укључују алергијске реакције, акутно оштећење плућа, хипотензивне реакције (нагли пад крвног притиска) и друге. Зато је важно да се, приликом примене плазме, индивидуално утврди доза за сваког пацијента, а затим да се пацијент детаљно клинички прати како би се нежељене реакције свеле на минимум.

Када можемо да очекујемо примену ове терапије у Србији?

– У Србији имамо референтне центре и искуство са применом свеже, замрзнуте плазме код других обољења. У том смислу, и поред сложене процедуре сакупљања и обраде плазме, нема препрека за примену ове терапије чим се прикупи довољна количина плазме од добровољних донора који испуњавају све критеријуме. Према свим расположивим подацима, у наредним данима може се очекивати примена ове терапије код нас за пацијенте оболеле од инфекције Цовид-19.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbijadanas.com