Србија

СРПКИЊА ИЗ ЛУГАНА МОРА НА РОБИЈУ! ШИРИЛА КОРОНУ ПО СРБИЈИ: Злочин заслужује 12 година затвора!

Нечувено: Жена која је знала да је болесна, а у Ниш донела корону и била у контакту и с лекарком која је преминула, починила је кривично дело угрожавања здравља људи, које није везано за ванредно стање, оценили саговорници Курира

Уколико би био покренут поступак против Српкиње из Лугана која је знала да је заражена коронавирусом, а допутовала је из Швајцарске у родни Ниш и виђала се с пријатељима, те заразила најмање шест особа, запрећена казна за ово кривично дело против здравља људи је до 12 година затвора, кажу стручњаци, саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је 22. фебруара сазнала да је заражена, али је ипак 25. фебруара допутовала у Ниш на одмор. Виђала се с рођацима и пријатељима, заразила је, незванично, укупно шест особа, од којих је једна, докторка из Ниша, преминула. Тек 8. марта је рекла нашим лекарима да је заражена.

Премијерка Ана Брнабић поручила је 18. марта, говорећи о ширењу епидемије, да су проблем српски држављани који долазе из иностранства (јер се не придржавају мера обавезне самоизолације), због чега ће за кршење мера самоизолације бити запрећена казна и до 12 година затвора. Међутим, жена из Лугана допутовала је у Србију 25. фебруара, када на снази још нису биле рестриктивне мере, тако је, уосталом, и могла да изађе из једне земље и уђе у другу.

Лична одлука

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић, члан кризног штаба, на наше питање да ли је жена из Лугана морала по доласку у Србију 25. фебруара да се јави лекару и каже да је заражена или не, појашњава: – Дакле, то је за нас иницијални случај. У то време ни у Швајцарској, где је живела – Лугано, ни у Италији, одакле је долетела – Бергамо, као ни код нас нису биле уведене рестриктивне мере. Она је могла да се код нас јави лекару, али то је било ствар њене одлуке. Најбоље је да болесна није долазила.

Тиодоровић подсећа и да се нултим пацијентом у Србији сматра бизнисмен из Бачке Тополе, коме је ковид-19 дијагностикован у Суботици 6. марта. – Иначе, пронашли смо све њене контакте (жене из Лугана), а затим и контакте локалне трансмисије и спровели изолацију одмах, тако да смо локализовали инфекцију и пресекли пут преношења инфекције – додаје Тиодоровић.

За правне стручњаке нема дилеме – да ли је била уведена самоизолација или не, кривично дело угрожавања здравља постоји невезано за ванредно стање. – Без обзира на то да ли су ванредне околности или нису, у питању је кривично дело против здравља људи, за које је запрећена казна до 12 година затвора. Морали би да је испитају, а пошто је то озбиљно кривично дело, морала би да буде саслушана уживо – рекао је за Курир угледни београдски адвокат Боривоје Боровић.

Држављанство

Чак и да жена из Лугана има двојно држављанство, то не спречава наше органе да воде поступак против ње, појашњава за наш лист некадашњи судија, данас адвокат Горан Петронијевић: – Уколико је заразила једно лице, извршила је једно кривично дело непоступања по мерама у случају епидемије. Колико год лица да је заразила, толико дела, ту је за једно дело запрећена казна до три године. Ако је више лица заразила, то се може квалификовати као продужено кривично дело. Ако неко од заражених умре, тад је запрећена казна од три до 12 година.

Др Радовановић Докторка је преминула од екстерног контакта из Лугана

Директор Клиничког центра Ниш доктор Зоран Радовановић, говорећи о преминулој докторки (гинекологу-акушеру Биљани Натић Љумовић), рекао је да се она није заразила у контакту с колегама и пацијентима и да је у питању екстерни контакт, из Лугана. – Понављам – није се колегиница заразила у контакту с другим колегама или у контакту с пацијентима, контакт је био екстерни, из Лугана – навео је раније Зоран Радовановић на једној од конференција за новинаре.

Тужилаштво у Нишу (Још) није покренут поступак

Курир је јуче послао питања у вези с овим случајем и тиме да ли су реаговали Основном јавном и Вишем тужилаштву у Нишу, али одговоре до закључења броја нисмо добили. Како смо незванично сазнали, против жене из Лугана није покренут поступак.

Извор: Курир