Спорт

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Тенис неће преживети корону: Ево о чему се ради

Играчи и играчице испод 100. места на ранг лисит у великим финансијским проблемима.

Тенис је као и други спортови на принудној паузи због пандемије корона вируса, а осим не играње турнира ствара и велике проблеме тенисерима и тенисеркама који нису у самом светском врху. О томе је говорила и Грузијка Софија Шапатова у интервјуу за ЦНН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шапатова има 31годину, тренутно је 375. тенисерка света, а најбољи пласман је остварила 2014. када је била 186. на WТА листи. Због финансијских потешкоћа покренула је петицију да ИТФ помогне тенисерима који не могу да плаћају рачуне.

– Разговарала сам с многим тенисерима, неки од њих не знају како ће овај месец платити станарину. Петицијом ништа не захтевам, она је само начин да се чује наш глас, да привучемо пажњу ИТФ-а. Плаћамо казне за све, кад направимо нешто на терену или кад прекасно откажемо наступ, они су на неки начин наши власници – објаснила је Шапатова. – Огромна је разлика између топ 50 тенисера и тенисерки у односу на остале. Али то је 100 људи, а на АТП и WТА је више од 3000 људи. Ако 50% њих буде морало одустати од тениса због овога, мислим да тенис неће преживети. Знам да је већина новца на великим турнирима, али и на малима се продаје пуно тога, имамо стримове, уживо резултати, ту су и арбитри који желе напредовати у хијерархији, организатори турнира… Врхунски играчи су сјајни за промоцију тениса, али и преосталих 96,5% нас је важно, градимо тај спорт и морамо постојати да би он опстао.

Извор: Srbijadanas.com