Здравље

Студија која баца ново светло на корона вирус: Овај сој се шири и ваздухом, а само овако може да се заустави несвесно ширење

Фото: Pixabay.com

Америчка Национална академија наука дала је нови подстицај идеји да се нови сој вируса може ширити и ваздухом, а не само великим капљицама које се испуштају кијањем или кашљањем.

Иако студије нису завршене, резултати доступних истраживања указују на аеросолизацију дисањем, написао је Харви Финеберг, вођа Сталног одбора за инфективне болести и здравствене ризике 21. века у писму које је првог априла написао Келвину Дрогамајеру, шефу Уреда за науку и технологију у Белој кући, пише „Сциенцемаг“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како вирус може да се пренесе ваздухом

Амерички центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) и остале здравствене агенције досада су инстистирале на томе да је примарни начин преношење тешког акутног респираторног синдрома САРС- ЦОВ- 2 кроз веће респираторне капљице, величине један милиметар које људи избацују кашљањем и кијањем. „Дејство“ тих капљица је од једног до два метра, а вирус се може задржати и на површинама, одакле га људи могу покупити додиривањем уста, носа или очију.

Међутим, ако се КОВИД- 19 налази у нашем издаху, заштита од њега постаје тежа што иде у прилог препоруци да би сви људи требало да носе маске у јавности како би се смањио несвесни пренос вируса од особа са асимптоматским обликом заразе.

Дебата о оваквом начину преносу почела је раније ове године када је у „Тхе Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине“ објављено да КОВИД – 19 може да лебди у ваздуху у капљицама аеросоли, мањим од пет микрона и то три сата и да остане заразан.

Маске морају сви да носе?

Финеберг и његове колеге из НАС-а су у студији указали и на остала истраживања, попут недавне студије Џошуе Сантарпије и колега са Медицинског центра Универзитета у Небраски, у којој су изнети докати о вирусној РНА у изолационим собама пацијената који су се лечили од КОВИД- 19.

Вирусна РНА откривена је на тешко доступним површинама, као и у узорцима ваздуха, на удаљености од дуже до два метра од пацијената. Присуство РНА указује да се вирус може ширити путем аеросоли, закључлили су Сантарпија и његов тим, иако нису пронашли инфективне вирусне честице.

Истраживањем су обухваћене и маске. НАС је цитирао рад Ненси Лианг и њених колега са Универзитета у Хонг Конгу. Они су прикупљали респираторне капљице и аеросоли од пацијената са респираторним болестима изазваним вирусима, а неки пацијенти су носили хирушке маске.

Маске су смањиле ниво РНА корона вируса у респираторним капљицама и аеросолима, али у респираторним капљицама међу оболелима од грипа.

Тако је студија прикупила механичке доказе да хирушке маске могу да спрече пренос инфекције корона вируса и грипа ако их носе симптоматски пацијенти.

Нису, међутим, сви стручњаци сагласни да се КОВИД- 19 може преносити ваздухом. У извештају Светске здравствене организације од 27. марта истакнуто је да је пренос аеросолима могућ у специфичним околностима, попут интубирања тешких пацијената.

Али, рекли су експерит СЗО, у анализи више од 75 хиљада случајева корона вируса у Кини није регистрован иједан случај преноса ваздухом. Што се тиче студије Сантарпије, у њеној пише да откривање РНА у узроцима животне средине заснованим на ПЦР анализама није показатељ одрживог вируса који би могао да се преноси (ПЦР анализе су ланчане реакција полимеразе, ензима чија је главна функција формирање полимера нуклеинских киселина као што су РНК и ДНК, и незаобилазне су методе у молекуларним истраживањима, прим.а).

Ипак, ЦДЦ се спрема да промени мишљење и препоручи свим људима да носе маске у јавности како би се спречило ширење вируса.

Извор: Ј.М./zena.blic.rs