Свет

Сваки грађанин добија помоћ од 857 евра, због ванредног стања у земљи

И Јапан се, попут наше земље, одлучио да део стратегије за економски опоравак буде директна новчана помоћ свим грађанима. Планирају економско оживљавање вредно 900 милијарди евра.

Јапанске власти ће дати 100.000 јена (857 евра) сваком становнику, било да је Јапанац или странац, како би помогле у одржавању привреде током пандемије коронавируса, изјавио је премијер Шинзо Абе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Уложићемо напоре да сви брзо добију новац – рекао је Абе на конференцији за новинаре, на којој је објаснио зашто је ванредно стање проширио на целу територију земље.

Намеру владе додатно је потврдио и министар финансија Таро Асо. Он је рекао да би све требало да буде спремно за исплату до наредног месеца, наглашавајући да је брз одговор кључан за ублажавање економске кризе због избијања корона вируса.

Говорећи на редовној конференцији за штампу, Асо је рекао да ће сви имати право да приме 100.000 јена али морају да се пријаве за ову помоћ.

Јапанска влада је првобитно планирала да домаћинствима којима су приходи смањени од почетка епидемије поклони 300.000 јена (2.750 евра) али је на крају одлучила да другачије распореди помоћ и сваком грађанину додели новац.

Абе се извинио због збрке која је настала том променом одлуке. Та мера помоћи је део плана економског оживљавања у износу од око 900 милијарди евра.

У Јапану је регистровано 9.100 заражених од корона вируса, од којих је 148 преминуло.

Власти су првобитно увеле ванредно стање у седам региона, међу којима у Токио и Осаку, али је та мера проширена на целу земљу како би се смањила путовања током такозване „Златне недеље“ крајем априла и почетком маја, када Јапанци обично имају недељу дана одмора.

Извор: Агенције/srbijadanas.com