Свет

СВЕ СЕ ОДИГРАЛО У САМО ПАР МИНУТА, ЈЕДАН ПОТЕЗ ЈЕ БИО КЉУЧАН: Ево како је Немачка обузадала корону

Немачка је своју стратегију за борбу против опаке болести брзо осмислила, а свему треба да захвале једном раднику и његовом несланом ручку

У јануару, током паузе за ручак у фабрици ауто делова, један радник се окренуо свом колеги и замолио га да му дода со. У тренутку док је узимао сланик осим соли од колеге је добио и коронавирус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чињеница да су научници одмах успели да детектују овај тренутак размене, променио је ток борбе против коронавируса у Немачкој. Наиме, ова двојица колега били су рана веза у ономе што је требало да буде први документовани ланац преноса коронавируса са човека на човека изван Азије.

Седиште ове фирме је у Стокдорфу, граду који броји око 4.000 становника у близини Минхена у Баварској. Компанија у којој су радили гурнута је „под микроскоп“ након што је откривено да је један од запослених, Кинез, био заражен вирусом и да га је донео у седиште компаније Вебасто.

Тако је вирус пренет међу колеге – укључујући, научници су потом схватили, и особи која је ручала у кантини, а са којом кинески пацијент није имао никакав контакт.

Догађај који се одиграо у кантини компаније Вебасто 22. јануара, био је један од десетак свакодневних инцидената због којих су научници дали у трку не би ли ушли у траг вирусу и тестирали и изоловали заражене раднике како би регионална влада Баварске могла да заустави ширење ове пошасти.

Управо тај лов на вирус помогао је Немачкој да освоји пресудно време за изградњу своје одбране од коронавируса.

Спасили на хиљаде живота

Време које је Немачка таквим приступом болести купила вероватно је спасао на хиљаде живота, сматрају научници. Први пренос са човека на човека у Немачкој догодио се много пре него у Италији, али зачудо, Немачка има многоструко мањи број смртних случајева, јер су чак месец дана пре Италије „ухватили“ пренос, док је Италија то учинила први пут 21. фебруара.

До тада је Немачка увелико увела масовно тестирање и усвојила владину стратегију за борбу против епидемије која хара светом и свакодневно односи на хиљаде живота. У Немачкој је до сада регистровано нешто више од 2.350 жртава, док црни биланс у Италији броји више од 18.200 жртава коронавируса.

– Схватили смо да морамо пажљиво да пратимо ланац инфекције, да бисмо га прекинули – рекао је за Ројтерс др Клеменс Вендтнер, доктор који је лечио пацијенте у Минхену.

Он је био део тима научника који је оформљен да би се позабавио „минхенским кластером“ и они су саветовали власти у Баварској како да одговоре на епидемију. Баварска је прва увела мере блокаде, које су 22. марта примењене и у читавој земљи.

Немачка је на овај начин, не само спречила рапидно ширење коронавируса, већ је и побрала аплаузе својих колега из читавог света. Енглески научник Крис Вити похвалио је немачке колеге који су успеле масовним тестирањем да спрече ширење вируса.

– Сви знамо да је Немачка учинила много тога да би што више узнапредовала тестирање на вирус и много можемо да научимо из тога – признао је вити.

Кристијан Дростен, виролог и „глас разума“ у Немачкој у јеку пандемије рекао је да је његовој земљи помогло то што су у рекордно кратком року успели да „изолују“ први кластер.

– Пошто смо имали ову минхенску кохорту одмах на старту, постало је јасно да само великим притиском можемо даље да спречимо ширење овог вируса – рекао је Дростен.

Како је све почело

У понедељак 27. јануара Холгер Енгелман, директор Вебаста рекао је властима да је у тој компанијаи један од радника инфициран коронавирусом. Жена, која ради у представништву у Шангају, јер претходних дана присуствовала радионицама и бројим састанцима у главној згради Вебаста.

Њени родитељи, који су из Вухана, посетили су је неколико дана пре него што је она 19. јануара села у авион да би отпутовала у Стокдорф. Док је боравила у Немачкој, непрекидно су је мучили болови у грудима и леђима, а и осећала је константан умор, али је све то приписивала џет легу.

Одмах по повратку у Шангај добила је температуру. Убрзо је тестирана и потврђено је да је позитивна на Цовид-19, онда су тестирани и њени родитељи. Моментално је хоспитализована, али је стигла да јави својим директорима да је заражена. Они су одмах обавестили председника компаније.

Истог секунда у Вебасту је организован „кризни штаб“. Нису чекали ни секунд, већ су одмах обавестили власти шта се догађа и кренули да идентификују све запослене који су били у контакту са колегиницом из Кине.

Један од њих је био и сам председник компаније.

– Руковао сам се са њом четири или пет дана пре него што ми је стигао мејл да је заражена – рекао је Енгелман.

Колегиница које је, као се испоставило, немачки „нулти пацијент“, слови за одличну радницу. Компанија је намерно заштитила њен идентитет, али су апеловали на остале раднике да им помогну да сузбију заразу.

У томе је надлежнима доста помогао и онлајн календар обавеза свих радника, те су само једним увидом у исти сазнали ко се кад и где сусрео са „нултим пацијентом“.

– То је била чиста срећа. Добили смо све неопходне информације од запослених и на тај начин смо успели да реконструишемо ланац ширења заразе – рекао је Вендтнер.

Тако су открили и да је пацијент број 1, први који је добио заразу од колегинице из Кине, седео директно до ње на састанку у једној мањој канцеларији 20. јануара.

Тамо где нису имали податке из календара, научници су користили секвенцирање генома вируса, и тако анализирали како се вирус преносио од једне до друге особе. Пратећи ове трагове установили су да је пацијент број 4. неколико пута био у контакту са нултим, те да је седео директно иза пацијента број пет у кантини. Вирус се пренео у тренутку када је пацијент број пет од четвртог затражио мало соли.

Заражене будним оком пратили 24 сата

Вебасто је већ 28. јануара затворио своје канцеларије у Стокдорфу. У периоду од 27. јануара до 11. фебруара регистровано је укупно 16 заражених у минхенском кластеру. Само један није имао симптоме вируса.

Сви су одмах хоспитализовани како би лекари могли да прате њихово стање и уче о томе како се вирус развија. Половином марта Баварска је увела потпуну блокаду, а одмах потом мере су ступиле на снагу у читавој Немачкој. Затворене су школе, продавнице, ресторани, играонице и игралишта…

Нажалост, ово није помогло Немачкој да у потпуности сузбије ширење коронавируса, али је успела да значајно смањи ширење заразе, што је резултирало значајно мањим бројем мртвих него у Италији. Стопа смртности у Немачкој износи свега 1,9 одсто, док је у Италији тај постотак 12,6.

Ипак, немачки стручњаци знају да ће број жртава расти. То је потврдио и Лотар Вилер, директор Института Роберт Кох.

Разлика између Немачке и Италије је у томе што је Немачка одмах отпочела масовна тестирања. До сада је тестирано више од 1,3 милиона људи. У овом тренутку обављају око пола милиона тестирања на недељном нивоу.

Са друге стране, Италија је од 21. фебруара тестирала једва нешто више од 800.000 људи. За сада се тестирају само они који су хоспитализовани и имају озбиљне симптоме.

Украдено време им је дало могућност да се припреме

Захваљујући томе што су на време открили минхенски кластер, Немачка је успела брзо да реагује и да на време припреми 28.000 болничких кревета за лечење тешко оболелих. Ова земља тренутно има највећи број болничких постеља на интензивној нези у свету.

Захваљујући мерама које су од почетка преузете, Немачка се показала као једна од држава које су се на најефикаснији начин избориле за епидемијом коронавируса. Узимајући у обзир однос броја оболелих и преминулих, рекло би се да Немачка добија ову битку. У почетку су биле процене да ће од смртоносног вируса у овој земљи умрети најмање 12.000 људи, међутим, сада се верује да ће та бројка бити значајно мања.

Извор: Телеграф