Здравље

СВЕ СУПРОТНО ОД ОНОГ ШТО СМО ЗНАЛИ: Немачки научници руше главну тврдњу о вирусу корона

Фото: Pixabay.com

Више студија нас је упозорило да је вирус корона изузетно заразан, да најдуже опстаје на чврстим површинама, да опасност вреба и данима након што је неко заражен додирнуо кваку, на пример. Међутим, први резултати експеримента у Хајнсбергу показују супротно.

У Хајнсбергу, граду који је због великог броја оболелих понео титулу „немачког Вухана“, започет је необичан експеримент који укључује „живу лабораторију“. Водећи немачки инфектолози на дневној бази прате 1.000 људи и бележе ситуацију унутар 500 домова, обилазе јавне просторе попут школа, паркова, радњи, узимају узорке и анализирају их, преноси „Нова.рс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Циљ је открити колико се корона задржава на мобилним телефонима, квакама од врата, даљинским управљачима, тањирима и шољицама. Како се заправо шири и колико је учешће „скривених“ преносилаца вируса?

Први прелиминарни резултати су у супротности са оним што смо досад научили о вирусу корона. У домовима заражених породица у Хајнсбергу нигде није пронађен живи вирус, ни на једној површини – стакленој, пластичној, дрвеној, а узети су узорци са квака, мобилних, ве-це шоља…

„Вирус се ширио на другим местима. На журкама у клубу у Берлину, фудбалској утакмици у Бергаму… Не постоји значајан ризик од заразе при одласку у куповину. Зараза се не шири дотицањем истих предмета, него дужим боравком људи у непосредној близини“, тврди др Хендрик Штрек, директор Института за инфектологију Универзитетске болнице у Бону.
Његов закључак је да се ковид 19 можда ипак не шири тако лако како смо у почетку веровали. Заправо, опасност је од људи, не од предмета које су додиривали.

„Неко ко је заражен треба да се искашље у руку и том руком дотакне кваку на вратима. Одмах након њега друга особа треба да дотакне исту ту кваку и одмах да се руком дотакне по лицу. Заиста је мала шанса да се вирус пренесе путем заражене површине“, појаснио је Штрек, а пренео „Бизнис инсајдер“.
Немачки научници су и раније тврдили да је вирус корона „изузетно осетљив“ на исушивање и да је једини начин да се пренесе удисањем капљица.

Студија из Хајнсберга засад то и доказује, иако стручњаци планирају да прикупљена сазнања додатно провере још прецизнијим истраживањима, па тек онда изађу са закључцима који ће тамошњим властима бити смернице за поступну нормализацију живота.

Ако се резултати потврде, ресторани, хотели, фризерски салони и продавнице ускоро би могли да буду отворени, с тим да ће сви у њима вероватно морати да носе маске и колико год је могуће држе размак од два метра.

Извор: sputniknews.com