Русија Свет

СВЕТ НА ИВИЦИ ХАОСА! Руси прете Американцима: Напад ракетама са америчких подморница тумачићемо као нуклеарни напад!

САД на све начине покушавају да релативизују границу између нестратешког и стратешког нуклеарног наоружања, то води ка порасту претње од потенцијалног нуклеарног конфликта, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Обратили смо пажњу на документ који је објављен на сајту Стејт департмента, који је посвећен стварању нуклеарних бојевих глава слабе разорне моћи В76-2, које се опремају на балистичке ракете ’Тридент 2‘. Потреба да се размештају те нуклеарне бојеве главе произилази из реакције САД на повећану глобалну претњу због Русије и Кине. Као што смо објаснили у више наврата, сматрамо да је то опасно и да то утиче на стратешку дестабилизацију“, навела је она.

Став Русије је, према речима Захарове, да се на овај начин брише граница између стратешког и нестратешког нуклеарног наоружања, што води ка порасту претње од потенцијалног нуклеарног конфликта.

Напад ракетама са америчких подморница — нуклеарни напад

Захарова је нагласила да ће се у том случају било какав напад који се буде вршио балистичким ракетама са америчких подморница, убудуће тумачити као напад нуклеарним оружјем.

Узимајући у обзир руску доктрину нуклеарног ратовања, то ће значити да ће у случају таквог напада од стране САД Москва имати основ за узвратни нуклеарни напад.

Подсетимо, у фебруару 2021. године престаје да важи Споразум о ограничењу нуклеарног наоружања, који је потписан још 2010. године.

 

Извор: rs.sputniknews.com