Србија

Точићемо на пумпама за један евро? Стижу нове цене горива у Србији? Ево о чему се ради

Фото: Јутјуб

Акцизе и порези „држе цене“. Србија око 85 одсто својих потреба обезбеђује из увоза

ЦЕНЕ горива у Србији, већ неколико месеци, иду наниже. Тако се литар безоловног БМБ 95 бензина у уторак продавао на нашим пумпама за око 130, а евродизела за око 140 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Цене су ниже јер је и цена сирове нафте значајно пала на светским берзама – каже за „Новости“ Бора Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије. – Гориво може да буде и јефтиније, али не много више од тренутне цене.

Цена горива не зависи само од набавне цене, већ на њу утичу и државна захватања. Држава по свакој литри бензина приходује само од акциза 56,04, а од дизела 57,63 динара. На то треба додати 2,60 динара по литру за такозване обавезне резерве. У Србији постоји и маркирање горива али и то плаћају возачи – 0,26 динара по литру. На све ово иде и надокнада за мониторинг 0,09 динара по литру, а када се на то дода компанијска цена, трошкови транспорта, маржа, тек онда се зарачунава и ПДВ!

– На пример, при компанијској цени од 64,10 динара за литар дизела, државна захватања су 85,25 динара по литру или 57 одсто од укупне цене коју на пумпама плаћају потрошачи – каже наш саговорник. – Очекујем да цена може да иде све до око једног евра, јер не верујем да у овој ситуацији држава може да смањи акцизе.

Бора Татић сматра и да је историјски пад на америчком тржишту узрокован спекулативним радњама.

– Када се не продају или купе уговорене квоте, плаћају се велики пенали. Онда ту додајте све остало, мањак простора за складиштење, пад производње у светској индустрији, смањену тражњу због корона вируса и деси се негативна цена – објашњава Татић.

Наш саговорник каже да Србија има сасвим довољно простора за складиштење нафте.

Србија око 85 одсто својих потреба за нафтним дериватима обезбеђује из увоза било сирове нафте било готових деривата. Због пада цена сирове нафте на светском тржишту, бензин у Србији је од јануара појефтинио око 18, а евродизел око 23 динара за литар.

– Чак и да нам неко поклони сирову нафту а да ми морамо да је довеземо до рафинерије у Панчеву, потом да је прерадимо, платимо државне дажбине и пустимо гориво у продају на пумпе, литар бензина и дизела не би могао да буде јефтинији од 100 динара – тврди Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

Извор: Новости.рс