Свет

ТУГА! ПРЕМИНУО ЧУВЕНИ ГЛУМАЦ: Цео свет у сузама

Амерички филмски, телевизијски и позоришни глумац, продуцент и редитељ Брајан Денехи преминуо је у 82. години. Остаће упамћен по улогама у филму „Чаура“ и „Рамбо – прва крв“. Смрт цењеног уметника није повезана са коронавирусом.

„Већи од живота, дарежљив, поносан и посвећен отац и дека нас је напустио. Недостајаће супрузи Џенифер, породици и многим пријатељима“, написала је Елизабет Денехи, ћерка познатог глумца у саопштењу објављеном на Твитеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брајан Денехи рођен је 9. јула 1938. године у Конектикату. Пре него што је закорачио у свет глуме, био је маринац. Добитник је Златног глобуса, две Тони награде. Шест пута номинован је за награду Еми.

Добио је иницијално признање за улогу шерифа Вила Тизла у филму Рамбо – прва крв (1982), која га је и прославила. Учествовао је у бројним филмовима, укључујући Парк Горки (1983), Силверадо (1985), Чаура (1985), ЕФ/ИКС – убиство триком (1986), укључујући и наставак, Недоказана кривица (1990), Витез са пехаром (2015).

Денехи је награђен Златним глобусом за најбољег глумца у мини-серији или телевизијском филму за улогу Вилија Ломана у телевизијском филму Смрт трговачког путника заснованог на истоименом комаду Артура Милера.

Учествовао је у више од 100 филмова.

Извор: РТС/NBCNEWS.COM/ВИКИПЕДИЈА