Србија

УДАРНА ВЕСТ! Огласио се министар Лончар: Наредна недеља је преломни моменат за одлуку

БЕОГРАД – Министар здравља Златибор Лончар рекао је вечерас да се од првог тренутка залаже за потпуну обуставу контаката и кретања јер је то, како је објаснио, једини начин да се у потпуности сузбије ширење епидемије Цовид-19.

Он је тако прокоментарисао препоруку струке за обуставу контаката и кретања, нарочито наредне недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Покушавамо на све начине да људима не правимо притисак, али видели сте како то изгледа на улицама, у парковима… Онда кад прође 7 до 10 дана све се то одсликава у подацима у броју позитивних, оних у болници, на респиратору. То је директна последица таквог понашања“, навео је министар за РТС.

На констатацију да је такозвана крива у броју заражених „заравњена“, како кажу епидемиолози, Лончар је казао да „сва борба здравствених радника и оно кроз шта пролазе“, као и сваки позитиван, и онај на респиратору, „није вредно тога да се оглушимо о мере и препоруке“.

„Апелујем на одговорност и изоловање од социјалних контаката. Свако од нас може толико да уради за себе, своју породицу и за све друге“, поручио је Лончар.

Лончар је изразио захвалност председнику Србије Александру Вучићу за то што је, како је навео, помогао да се сачува државно здравство, „и поред неких притисака којима је био изложен“.

Такође, захваљујући његовим контактима обезбеђена је опрема у довољним количинама тако да можемо да пружамо помоћ људима, додао је Лончар.

Када је реч о пребукираности здравствених центара широм земље, Лончар је рекао да се систем брзо прилагођава.

„У садашњим болницама, клиничким центрима и привременим болницама простора има још мало. Али, следеће што чинимо је нова болница, то је Институт за ортопедију на Бањици као и болница у Лесковцу“, закључио је министар.

 

Извор: Тањуг