Србија

УДАРНО! Представници ЕУ хитно писали Дачићу! Ово ће обрадовати Србију!

БЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић примио је заједничко писмо високих представника Европске уније, упућено министрима спољних послова Западног Балкана, у којем се потврђује укидање рестрикција за извоз медицинске опреме из ЕУ на Западни Балкан.

У заједничком писму високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседника Европске комисије Жозепа Борела, европског комесара за трговину Фила Хогана и европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархељија, наводи се да је ЕУ у потпуности посвећена међународној сарадњи и наставку пружања помоћи најугроженијим земљама широм света, нарочито земљама Западног Балкана, као најближим партнерима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у писму, органи Европске комисије су пажљиво пратили примену актуелних мера и анализирали препреке које су настале као последица процеса подношења захтева за добијање дозволе за извоз одређених производа, што је довело до сметњи у трговинским токовима.

Комисија је, истичу, донела предлог да се измени поступак за добијање дозвола за извоз у складу са потребама земаља ЗБ, јер смањује опсег асортимана за који је неопходна дозвола, а истовремено изузима из процедуре Западни Балкан.

„Очекујемо да ће било какве рестрикције на националном нивоу у вези са извозом личне заштитне опреме са Западног Балкана у Европску унију такође бити укинуте, као и да ћете осигурати да ово изузеће које се односи на дозволе за извоз неће бити злоупотребљено поновним извозом исте робе“, наводи се у писму.

Наводећи да су ово времена великих изазова и да је пандемија проузроковала ситуацију у којој су многе земље широм света, укључујући и ЕУ, увеле мере у циљу спречавања недостатка заштитне медицинске опреме за лечење оболелих и превенцију даљег ширења болести, истичу да су сагласни да је за борбу против пандемије неопходна колективна акција.

„Европска унија је у потпуности посвећена међународној сарадњи и наставку пружања помоћи најугроженијим земљама широм света, нарочито вама као нашим најближим партнерима. У вези са тим, искрено се надамо да ћете ценити посебну пажњу коју Европска унија посвећује подршци Западном Балкану у борби против ЦОВИД-19“, наводи се у писму.

Наводе да је ЕУ, поред финансијске помоћи која је издвојена као одговор на кризу, већ предузела кораке како би земљама ЗБ помогла да повећају сопствену производњу заштитне и медицинске опреме.

У писму се истиче и значај несметаних трговинских токова и других регионалних иницијатива, као што је примена зелених коридора и похваљују напори Владе која је иницирала њихову имплементацију, те пружају подршку даљим напорима усмереним ка јачању свеобухватне регионалне сарадње.

„ЕК предузима до сада незапамћене кораке да вас укључи у иницијативе Европске уније у борби против пандемије изазване вирусом ЦОВИД-19. Дозволите да вас још једном уверимо у непоколебљиву посвећеност Европске уније да помогне својим партнерима са Западног Балкана како у борби са кризом, тако и на вашем путу ка Европској унији“, закључују високи представници у писму које је у саопштењу пренео МСП.

 

Извор: Тањуг