Свет

УПОЗОРЕЊЕ! Мере ће остати до краја године? Ова болест неће тек тако нестати!

На јучерашњем брифингу, професор Вити није прецизирао да ли ће строга политика „остати код куће“ бити на снази до Божића и касније

Мере социјалног дистанцирања мораће остати на снази до краја ове године, упозорио је главни лекар Велике Британије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор Крис Вити рекао је да се мере не могу укинути све док не буду доступне вакцине против Цовид-19, или „високо ефикасни“ лекови за лечење вируса.

На дневној конференцији за штампу у Даунинг Стриту рекао је да је „потпуно нереално“ очекивати да се ускоро укину мере закључавања.

Његово застрашујуће упозорење стигло је док је Доминик Раб Британцима упућивао оштру поруку опоменувши да Велика Британија још увек „пролази кроз врхунац“ епидемије.

Први секретар рекао је да није време да се „скреће поглед „, јер је одбацио тврдње да се влада припрема да олакша драконске мере средином маја.

Он је рекао на редовном дневном брифингу да ће проћи седмице пре него што ће министри бити у стању да „размишљају“ о стратегији изласка.

У међувремену, индустријско тело UKHospitation  упозорило је заступнике да би се британски пабови, хотели и ресторани могли суочити са „крвопролићем “ када се укине закључавање, а да трећини сектора прети опасност од затварања.

Извршна директорка организације Кејт Николс жели да се одложи плаћање станарине и да се продужи откуп за просторије у којима ће се можда морати наставити са мерама социјалне дистанце.

На јучерашњем брифингу, професор Вити није прецизирао да ли ће строга политика „остати код куће“ бити на снази до Божића и касније.

Остали стручњаци су сугерисали да би неке од најстрожих мера, укључујући затварање школа, могле бити ублажене све док не дође до скока у случајевима коронавируса.

Али професор Вити је јасно рекао да за потпуно враћање у нормалан живот треба медицински искорак.

– Ова болест се неће искоренити. Неће нестати – рекао је.

– Дакле, морамо прихватити да радимо са болешћу која ће бити и код нас и глобално – то је глобални проблем – у догледној будућности.

– Морамо бити веома реални да ако се људи надају да ће се одједном прећи из закључавања у редовне токове, то је потпуно нереално очекивање. Дугорочно гледано, излаз из овога биће једна од две ствари, у идеалном случају.

– Вакцина и на различите начине могу да се примене … или, веома ефикасни лекови тако да људи престану да умиру од ове болести, чак и ако је добију, или који могу да спрече ову болест код рањивих људи.

– Вероватноћа да ћемо их имати било када у наредној календарској години је невероватно мала и мислим да бисмо у томе требали бити реални.

– Мораћемо се ослонити на друге социјалне мере, које су, наравно, врло социјално оптерећујуће.

– Али до тог тренутка, то ћемо морати учинити. Проћи ће доста времена и мислим да тога морамо бити свесни.

Вити је такође позвао државу на дугу битку за контролу коронавируса, рекавши да ће бити „релативно спор“ пад смртних случајева од ове болести и да ће НХС бити под притиском „још дуго времена“.

Извори из високих кругова рекли су да би савет да радите код куће и да останете седам дана ако имате симптоме вируса био на снази још 18 месеци. Једини „прави излазак“ из мера укључивао би вакцину или лек.

Извор: Еспресо.рс