Србија

УСВАЈА СЕ НОВ МОДЕЛ ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Ево како ће се примати плате у Србији…

До краја недеље биће усвојен модел по ком ће послодавци исплаћивати зараду, а у складу са новим мерама Владе Србије.

Наједноставније речено, послодавци ће део плате исплаћивати са свог рачуна, а минималац иде на посебан рачун, као што, примера ради, држава плаћа труднице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У наставку текста види се како ће изгледати обрачун плате и на шта могу да рачунају грађани и послодавци у односу на меру Владе која прописује одлагање плаћања доприноса и пореза на зараде и субвенција државе за минимални лични доходак.

Ако узмемо у обзир да је проесчна нето зарад у Србији 59.941, држава ће уплатити минималац који износи 30.367, а послодавац разлику од 29.574. Порези и дориноси на тарет послодавца у овом случају износе 37.092 динара.

Подсетимо, Влада је донела економски пакет за помоћ привреди вредан 5,1 милијарду евра. Први сет мера односи се на пореске олакшице, односно одлагање плаћања доспелих пореских обавеза, уз каснију отплату на рате.

Други сет мера подразумева директна давања предузећима, кроз исплату три минималне зараде. Трећи сет мера је усмерен на очување ликвидности привредних субјеката у условима економске кризе очекиване током и по окончању ванредне ситуације.

Извор: Курир.рс/Srbijadanas.com