Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: Родитељи, ако желите да водите децу у вртић, ово је обавезно

Градски секретар за образовање и дечју заштиту, Славко Гак, изјавио је за Танјуг да ће родитељи морати да испоштују све мере уколико желе да њихова деца бораве у вртићу од 11. маја

„Одлуком Владе Србије вртићи ће поново почети да раде 11. маја, а прописано је 35 мера које ће морати да поштују предшколске установе и родитељи који ће, уколико не буду имали заштитну опрему када доводе децу у вртић, заједно са децом бити враћени кућама“, рекао је Гак наводећи да је, осим социјалне дистанце и ношења заштитне опреме, једна од основних мера да ће сва деца морати да имају потврду педијатра да су здрава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Није потребно да се деца тестирају на Ковид 19 и то је струка више пута рекла, али је потребно да од свог изабраног педијатра донесу потврду да су здрава. Та процедура је увек постојала, да када дете одсуствује више од пет дана, мора да се донесе та потврда“, рекао је Гак.

Додао је да ће се контролисати да ли се примењују прописане мере, те да ће се учинити све да се, у објектима где је то могуће, деца преузимају у двориштима.

„Тамо где то није могуће, односно родитељи морају да уђу у предшколску установу, издали смо налог да ко нема заштитну опрему неће моћи да уведе своје дете у вртић и ти родитељи ће са својом децом бити враћени кућама“, казао је Гак.

Мере је, кажžе, прописао Градски завод за јавно здравље, а 80 одсто се примењивало и пре проглашења епидемије Ковида 19.

Гак је апеловао на све грађане да се прилагоде мерама и поштују их, те додао да ће Град Београд, без изузетака, инсистирати да предшколске установе сваку меру испошутују у потпуности јер је то битно због безбедности и деце и запослених.

Истакао је да ће, уколико се у предшколским установама не буду поштовале мере против директора тих установа бити покренути сви могући дисциплински поступци у складу са законом.

Извор: Блиц