Србија

ВЕЛИКА ТУГА! Преминула кошаркашка легенда Црвене звезде

Отишла је прерано на онај свет.

Тужна вест стигла је из Београда – прослављена југословенска кошаркашица Бојана Милошевић Брнад преминула је у главном граду у 54. години. Некад стамени крилни центар, крхке душе и слабашног здравља, Бојана Милошевић Брнад, преселила се у вечност, а статус легенде заслужила је одавно, осамдесетих година, кад је проносила славу наше игре под обручима широм планете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Остаће упамћена као једна од перјаница славних „сребрних девојака“ у дресу са државним грбом, које су биле вицешампионке на такмичењима попут Олимпијских Игара (Сеул 1988), Светског првенства (Куала Лумпур 1990), Европског првенства (Кадиз 1987. и Тел Авив 1991). Била је и поносна власница златног одличја са Универзијаде (Загреб, 1987) и бронзе (Кобе 1987).

Рођена је у Краљеву 29. новембра, 1965. године, а раскошан таленат девојчице високе 188 центиметара, уочен је још док је носила дрес матичне Слоге и учествовала на републичким летњим камповима. Веома брзо је постала стандардна чланица млађих репрезентативних селекција, а прву медаљу освојила је на кадетском ЕП у Финској (1982) када су млађане „плаве“ биле вицешампионке… Две године касније, на ЕП јуниорки у Толеду, пригрлила је злато, а на СП у Колорадо Спрингсу, Бојана и другарице освојиле су бронзу златног сјаја.

Убрзо је стасита Краљевчанка крочила и на велику клупску сцену, поставши првотимка најтрофејнијег домаћег тима, Црвене звезде и наставила трофејни низ црвено-белих. У аналима наше елитне клупске кошарке остало је уписано епско финале домаћег шампионата 1989. године, мајсторица Црвена звезда – Елемес у крцатом „Пиониру“, када је Бојана од постигнутих 35 поена, забележила у другом полувремену чак 25! И донела тиму са Малог Калемегдана титулу после осам година паузе.

Управо ових дана, тачније 18. априла, биће тачно 31 година од те Звездине титуле и те утакмице, о којој навијачи црвено-белих причају са огромном страшћу и дан данас. А тај најновији јубилеј, нажалост, Бојана није дочекала.

Осим блиставих партија у репрезентативном дресу, богато кошаркашко умеће демонстрирала је и као првотимка Вождовца, а касније и иностраних клубова, у Италији и Грчкој. Била је велики, упорни борац под обручима, поуздани поентер, подједнако сналажљива и вешта на позицијама центра, крилног центра и по потреби, крила.

Извор: Ало.рс/И. С.