Србија

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА НОВУ ОДЛУКУ! Грађани, ово су нове мере: Ево када ћете моћи да изађете напоље

БЕОГРАД – На данашњој седници Владе Републике Србије, а у складу са епидемиолошком ситуацијом и мишљењем струке, донете су одлуке у вези са ублажавање одређених мера у вези са спречавањем ширења вируса КОВИД-19.

Грађани старији од 65 година, моћи ће почевши од сутра, уторком, петком и недељом да излазе у шетњу у трајању од пола сата. Они ће својих пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18 часова до 1 сат иза поноћи, највише шест стотина метара од места становања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они од сутра почињу да раде

Од уторка, 21. априла дозвољен је рад послодавцима из области пружања услуга, попут аутомеханичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача као и послодавцима из области трговине на мало – књижаре, трговци моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом, гражевинским материјалом…

Зелене пијаце (на отвореном и затвореном простору) од сутра су поново отворене уз обавезну примену свих мера заштите против ширења корона вируса.

Влада такође позива послодавце у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да наставе рад у пуном капацитету радом од сутра, 21. априла. Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства) и рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце. Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Они који и даље нису у могућности да наставе са радом су објекти чији рад подразумева окупљање великог броја људи, попут радњи различитих делатности које се налазе у тржним центрима. Такође, рад и даље није дозвољен у делатностима које подразумевају близак физички контакт, тако да фризерски салони, салони за негу лепоте, теретане и фитнес центри и даље остају затворени.

Битно је нагласити још једном да се рад у објектима и делатностима којима је то од сутра довољено може обављати искључиво уз поштовање свих мера заштите и коришћење средстава за дезинфекцију и заштитних средстава – маски и рукавица.

Влада је одобрила и донацију од пет хиљада тестова Републици Српској у циљу спречавања ширења вируса КОВИД-19.

Извор: Курир.рс/Тањуг