Србија

ВЛАДА СРБИЈЕ ПРЕДЛОЖИЛА! Ево како ће радници користити старе годишње одморе! Ови сви грађани треба да знају!

Ближи се време годишњих одмора, а већина грађана осим што не знају где ће и да ли ће негде да путују, имају дилему и када могу да искористе одмор од прошле и од ове године.

Ово питање Влада је решила на нивоу препоруке, што значи да није обавезујуће да се по њој компаније и понашају, али да јесте смерница којом би било најбоље да се иде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Влада је, практично, послодавцима препоручила да радници који су остали да раде на својим радним местима за време ванредног стања, преостали годишњи одмор за 2019-у могу да искористе до краја ове године, закључно са 31. децембром.

У овој су групи многи трговци, производња, полиција, војска, здравство…

Не важи за оне који су радили од куће

С друге стране, таква препорука не важи за оне раднике који свој посао обављају такође свакодневно, али од куће. Стари део одмора, као и до сада они могу да искористе најкасније до 30. јуна.

Влада је, на предлог Министарства за рад и запошљавање, препоручила да послодавци који у условима ванредног стања не могу да организују процес рада да при упућивању запослених на одсуство са рада, дају предност коришћењу годишњих одмора.

Мора се мислити и на послодавце

Министар рада Зоран Ђорђевић изјавио је да се на све начине жели омогућити грађанима да сачувају своје послове и у току ванредног стања, али да се истовремено мора мислити и на послодавце.

– Зато ћемо се на разне начине и свим новим мерама које доносимо трудити да једнако помогнемо свим грађанима Србије, на првом месту њиховом здрављу, безбедности, али и могућности да остваре сва права која им припадају – навео је Ђорђевић.

Дискриминације постоје

Да је сигурно да у одређеном нивоу постоји дискриминација по овом питању, јер није нешто што је уобичајено и што би било апсолутно прихватљиво да је редовно стање, каже Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС).

Међутим, истиче да у тренутној ситуацији и по основу Закона о раду, послодавац може да донесе овакву одлуку и да то није кршење закона.

– У крајњој линији јесте кршење, јер нема одлуке корисника годишњег одмора када ће да га искористи. Међутим, у самом Закону постоји одредба где се каже да послодавац, у случају повећаног или смањеног обима производње, или у другим ванредним околностима може да одреди када се користи годишњи одмор. Тако да у том смислу нису ни синдикати реаговали на тај закључак, јер ако се држимо Закона, послодавац има то право – каже Савић.

Такође, како додаје, синдикати сматрају да је у оваквим условима можда и боље на овај начин поступати, а све како би радници задржали свој посао, што је ипак, како каже, најбитније.

Између два зла, бира се мање

– Између два зла бирамо оно које је мање. Просто је ванредна ситуација, и боље је и то, иако не одобравам потпуно, него да послодавац одлучи да прекине уговор о раду, да прибегне смањењу броја запослених или проглашењу технолошког вишка – наводи Савић.

У Унији послодаваца Србије кажу да нема уредбе којом би се ван снаге у ванредном стању ставио Закон о раду, његове одредбе, па и оне које се односе на коришћење одмора, тако да закон и даље важи за онај део радника који посао обавља од куће.

Питање рада на даљину у Србији није до детаља регулисано да би дало јасне одговоре за сва питања са којима се послодавци у овој ситуацији сусрећу.

Сматра се да ће радник посао радећи на даљину обављати једнако продуктивно као и да је на радном месту.

 

Извор: Курир.рс/Блиц.рс