Здравље

ВОДЕЋИ РУСКИ ПУЛМОЛОГ ОТКРИО: Ево када би корона требало да нестане

Главни пулмолог овлашћен од стране руског Министарства здравља Александар Чучалин издвојио је четири главне фазе развоја болести изазване коронавирусом, која почиње безопасном прехладом, међутим у случају компликације може довести и до смртног исхода.

Сама болест има најмање четири стадијума – прва фаза је виремија. Тада наступа безопасна прехлада која траје од седам до девет дана, рекао је Чучалин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, у периоду између деветог и четрнаестог дана болести формира се бактеријска упала плућа. Током тог периода, бактерије и микроорганизми накупљају се у дисајним путевима, а у тој фази болест још увек може да се открије благовремено.

Међутим, уколико лекари не исконтролишу ситуацију и болест настави да напредује долази до озбиљнијих компликација.

Појава акутног респираторног дистрес синдрома (АРДС) могућа је када заражена особа не може самостално да дише. У том случају пацијента укључују на апарат за вештачко дисање.

„У следећој фази може се догодити да имуносупресија постане фатална и да пацијент оболи од бактеријских (псеудомонас) и гљивичних инфекција”, закључио је пулмолог.

Пандемија коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус.

Први оболели имали су везе са тржиштем морских плодова, а претпоставља се да би извор вируса могле бити змије које се у Кини често користе за исхрану. Касније је објављено да вирус може да се преноси са човека на човека. Коронавируси (породица Coronaviridae) су група вируса који узрокују респираторне болести код сисара и птица.

Светска здравствена организација прогласила је 11. марта пандемију коронавируса. У свету је до сада оболело више од 134.000 особа, преминуло је око 5.000 људи, а оздравило око 70.395.

Извор: sputniknews.com