Србија

ВУЧИЋ И ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СЕ ДОГОВОРИЛИ: Донета одлука за Васкрс

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас патријарху СПЦ Иринеју да због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, а слушајући мере и упутства која налаже струка, није у могућности да укине забрану кретања током трајања полицијског часа.

Вучић је у телефонском разговору са патријархом истакао и да разуме потребу народа и цркве за прославу највећег хришћанског празника Христовог васкрсења, за коју је, како каже, Свети Синод, брижно и очински се старајући за своје вернике, замолио државни врх и истовремено изразио уверење да ће СПЦ и убудуће поштовати прописане мере и тако наставити да учествује у борби против вируса Ковид-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, председник је искористио прилику да се захвали српској цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи, уз уверење да ћемо јединствени изаћи из ове борбе као победници.

„Надајући се разумевању СПЦ и верујућег народа председник Вучић је Његовој Светости и верном народу честитао наступајући празник над празницима древним православним поздравом – Христос васкрсе“, наводи се у саопштењу.

Патријарх Иринеј је током разговора рекао да је приметио да су након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримерене изјаве, стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу српске цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намеру и цркве и државе.

„СПЦ је до сада поштовала и поштује прописане мере и препоруке Владе Републике Србије, а држава се старала да не доноси наредбе, већ најдобронамерније препоруке за добробит верника свих традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији“, наводи се у саопштењу.

Извор: Курир.рс/Танјуг