Србија

ВУЧИЋ ПОТВРДИО НАЈДУЖИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Васкрс славимо ЗАТВОРЕНИ, припремите се на време

Читав петак, суботу и недељу, по свему судећи, провешћемо у својим домовима.

Србија је прошла кроз најдужи полицијски час од када је у уведено ванредно стање услед епидемије корона вируса, која није заобишла ни нашу земљу. Јутрос у 5 сати завршена је забрана кретања за све, која је трајала укупно 60 сати. Будући да смо започели празничну недељу, да је време напољу све пријатније и да сунце све више мами да се изађе, почеле су најаве да би могао да уследи још дужи полицијски час од претходног. И тежи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Прославићемо Васкрс затворени у својим кућама и становима“

– Прославићемо Васкрс у својим срцима, углавном затворени у кућама и становима, али ће бити довољно времена и да се купе и да се офарбају јаја – рекао је и председник Србије Александар Вучић у укључењу за ТВ Прва, одговарајући на питање грађана.

Вучић је рекао да је о томе разговарао са патријархом СПЦ Иринејем и да је уверен да ће Црква на одговоран начин томе да приступи.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да има смисла очекивати да полицијски час следећег викенда почне раније, односно да траје дуже, и навео да ће одлуку о томе, као и о понашању за време православног Васкрса донети епидемиолози и стручна лица заједно са надлежнима.

– Има смисла то очекивати, с обзиром на то да и прошли викенд и овај дају резултате и не смемо се опуштати у овом периоду када опасност још увек прети. Верујем да ћемо заједно са епидемиолозима и стручним лицима сви заједно донети одлуку како да се понашамо наредних дана и у време Васкрса, те да ће мере бити адекватне и добро припремљене – рекао је Радојичић.

Тако би полицијски час трајао од четвртка у 17 часова до понедељка у 5 сати ујутро.

„Грађани ће бити обавештени на време“

Грађани ће о евентуалном продужавању полицијског часа уочи предстојећег викенда и Ускрса бити обавештени на време, као што су и о досадашњим мерама били информисани, изјавио је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

– Ми смо и до сада о мерама које смо уводили на време информисали грађане дајући им могућност да се за такве мере припреме, и тако ћемо и даље поступати – рекао је Гојковић.

Према његовим речима, епидемилошка ситуација у нашој земљи анализира се из сата у сат, те ће на основу тих анализа струка одлучити да ли је потребно увести рестриктивније мере. Ипак, према речима доктора Бранимира Несторовића још увек се разматра могућност да се пензионерима и аутистичној деци дозволи да прошетају.

СПЦ тражи укидање забране кретања за Васкрс

Свети Архијерејски Синод Српске православе цркве обратио се државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до десет часова, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник.

За кога забрана не важи?

Кретање у току полицијског часа омогућено је и свима онима који поседују дозволу за то. Дозволу за кретање је од 8. априла у поподневним часовима могуће добити електронским путем.

А, реч је о дозволама за привреднике, пољопривреднике и грађане који брину о другима. Електронске пријаве се обрађују и одобравају такође електронски.

Пољопривредници у Србији могу потпуно слободно да изађу на њиве и обављају пролећну сетву, под условом да су на пољоприведној механизацији.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com