Србија

ВУЧИЋ ПОТВРДИО! Помоћ нам је одобрена! Стиже новац, ево шта то значи за грађане Србије!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић састао се данас пре подне са амбасадорима земаља чланица Европске уније, а након састанка обратио се јавности

Одобрено нам је 93 милиона евра помоћи, захвални смо Европској унији на томе. Што пре се ЕУ економски опорави, то ће Србији бити лакше да постигне бољи привредни раст. Две трећине економске размене везано нам је за земље ЕУ. Готово 26 милијарди евра нам је робна размена са земљама Уније, а пре десет година је била око 10 милијарди евра. То показује колико смо зависни од ЕУ. Посебно смо заинтересовани за компаније из Европске уније које доносе инвестиције. У име наших грађана изјавио сам саучешће свим земљама ЕУ због страдалих од ковида 19 и грађани Србије жале за сваким животом изгубљеним од коронавируса – рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је поновио да се Србија налази на европском путу.

– Разумемо шта се дешавало у ЕУ, никога не молимо ни за шта. Око неких питања у вези са КиМ имали смо различите ставове, око свих других питања се слажемо. Србија прихвата и све добре речи које долазе из ЕУ, али и све критике. Мислимо да је демократија нешто што припада свима и нека се чује и друга страна – нагласио је председник Србије.

На састанку са председником Србије, у Палати Србија, су шеф Делагције ЕУ у Србији Сем Фабрици и дипломатски представници Кипра, Мађарске, Шведске, Бугарске, Аустрије, Шпаније, Словачке, Грчке, Финске, Португалије, Холандније, Хрватске, Словеније, Белгије, Рмуније, Немачке, Француске, Чешке, Италије.

Састанку су присуствовали и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, те министри здравља, Златибор Лончар и финансија, Синиша Мали.

Вучић је указао да су се за помоћ ЕУ, преко ММФ, пријавиле земље које имају значајне поремећаје у платно билансном систему, у које Србија не спада.

Чињеница да Србија није тражила помоћ из тог пакета ЕУ од 3 милијарде евра у виду краткорочних позајмица преко ММФ у делу јавности је створила утисак да су односи Србије и ЕУ затегнути, у околностима у којима у Бриселу није добро примљено експлицитно указивање председника Србије на чињеницу да је ЕУ каснила у помоћи по избијању пандеммије вируса корона, иако су са таквим ставом изашле и неке земље чланице Европске уније.

Председник Вучић је јуче поновио да Србија стратешки остаје на ЕУ путу.

 

Извор: Информер.рс