Србија

ВУЧИЋ САОПШТИО НА РТС-У: Ево када почиње полицијски час за првомајске празнике…

Председник Србије Александар Вучић вечерас је гостовао у емисији „Око“ на РТС-у, где је поред осталог најавио које ће све мере бити спроведене наредних дана.

Он је рекао да повратак нормалном животу зависи од лекара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Постављате ми питање као да то зависи од мене, не сасвим… Зависи од болести, заразе, одлуке лекара. И ако ми дозволите, покушаћу да кажем шта је оно што смо радили у претходних месец и по дана, са чим смо се борили – започео је Вучић и додао:

– На почетку буде велики страх, а кад људи преживе подразумевају да је то било због мера. Али нестрпљење нам није савезник. Погледајте Немачку, они који су пребрзо изажли из мера вратила се зараза. Дали смо све од себе. А у Србији се сада доста говори о либералном тзв „шведском моделу“, али ми смо се трудили да сачувамо животе, пре свега наших родитеља, и мислим да смо то успели да урадимо. Овде људи нису видели праву кризу како је било у другим земљама, и мислим да смо направили добар посао. У нашим продавницама није нишега недостајало. Сами смо почели да производимо, а набавили смо 1000 нових клиничких респиратора, чиме смо успели да спасемо будућност нашег здравства, не само због короне.

– Не говорим својим политичким противницима, већ обичним људима, нико од нас није садиста, само смо хтели да сачувамо људе. Због тога сам задовољан, у у последњих три дана бројке су повољне. Ако се тако настави, биће нам све лакше. А усвојене мере отварања су прихватили и лекари.

Требало би да слушамо струку

– Требало би да буде неспорно да слушамо струку, а сад смо сви постали стручњаци за коронавирус. Оно што је био наш посао, сутра ћемо изаћи са једим предлогом, у ствари са свим оним што су лекари и епидемиолози тражили од нас. А они су људима у почетку били звезде, спасавали су нас, а онда како је опасност пролазила, почеле су критике.

— Пет пута сам питао стручњаке шта мисле, Стевановић је био најжешћи, он је хтео стално карантин, али нисмо имали сагасје. Предложићемо да почне забрана кретања сутра и да траје до суботе у 5 ујутру. Забрана окупљања више од пет особа. Желимо да добијемо дан и по који нам је важан, да имамо испод пет одсто позитивних. Биће кратак, двоструко краћи полицијски час него што су многи очекивали. Петак цео дан, пензионери ће имати два пута да буду сами на улици колико год желе, а онда од суботу ујутру све нормално до 18 сати, после тога пензинери. Имамо додатно правило, а то је забрана окупљања више од пет људи. На томе су лекари инсистирали, посебно др Предраг Кон – рекао је Вучић.

– Знате зашто је Ангела Меркел строга? Она носи одговорност, и зато је тамо смртност мања него у Италији, Шпанији.

– Имали смо дилему око седнице Народне скупштине. Критиковани смо јер није заседала. Нека људи процене: Лако је да критикујете сваки потез у овој земљи, јер исти критикују за потпуно супротне ствари. Видели сте када су фалсификовали изјаву Ане Брнабић о доктору Белојевићу. Суштина је да смо били међу последњима који смо склањали децу из школа. Тражили су да вратимо децу у куће, сада траже да их пустимо напоље. Када смо предузели све што је предлагано, онда су нас напали што смо увели ванредно стање. Нема дилеме да је ванредно стање било неопходно, посебно због граница.

Нисмо лагали о броју мртвих

– Нико од нас не тврди да је безгрешан, ја сам понајмање. Али знам да сам радио и да сам се трудио да урадим све како бисмо заштитили најстарије, наш народ. Погледајте последњих дана, када смо све ставили под контролу, онда има нешто што не можете да контролишете. Умиру нам старији људи, то су жртве. У почетку, први заражени, ту су и млађи умирали, и гојазнији и они који имају проблема са дијабетесом. У последње време све старији, као да је неко „дизајнирао“ напад на наше родитеље. Урадили смо огроман посао, то је поента.

– Нисмо лагали о броју мртвих, погледајте на Западу где су грешили до 60 одсто. Код нас нешто слично да се догоди је немогуће. А да бисте знали да не лажемо: За прва три месеца у Србији умрло је 26017, а прошле године 1300 мање. Људи су се чували, бринули о свом здрављу, имунитету… Само на примеру сам хтео да покажем колико смо бринули о нашим људима.

– Први квартал Србија је завршила са растом 5%. Да би то људи разумели, ми смо се дизали као ракета, а онда нам је дошла корона. Али примили смо удар и бићемо међу прве три земље Европе по стопи раста.

Нећу да говорим о политици

– Рекао сам да нећу говорити о политици. Добрим делом јесте, ја сам политички ветеран, ја сам навикао на те шерпе и лонце, немам тај проблем. Само ме једна ствар ту боли, а то је што су лекари изгубили. Тај аплауз нашим лекарима, свима који раде најтежи посао… Показали су да их јединство није занимало, а политички лидери који су то организовали не знају за одговорност. Човек сам који верује струци, мој посао је да будем лидер, а лидер није онај који ће да прати свачију жељу. Мој посао је да донесем најбоље мере за грађане, не што имам повољнију позицију, функција ми то дозвољава, имам више информација. Мој посао није да слушам већину људи, већ да урадим најбоље за Србију. Немам проблем са тим да ми звижде, да ме гађају, никад нисам плакао, кукао. Овде сам долазио кад је био опкољен студио, немам проблем. Да због звиждука мењам политку? Не пада ми на памет. Радићу у интересу народа.

Респиратори, колико их је купљено? Колико сте планирали да их купите, колико их има за јесен, ако буде потребно?

– У овом моменту имамо нових 675 клиничких, који нису постојали, још 375 у нашим магацинима у НР Кини који чекају транспорт. Наручили смо у једном тренутку 3.500, али верујем да ћемо имати 1.500 клиничких сигурно. Србија је спремна за то.

– Ово је лично био тежак период за мене, изгубио сам доста блиских људи. Да не причам о другим стварима, колико је било тешко водити земљу, а борио сам се. Урадио сам све што је било могуће и поносан сам на све резултате. О томе ће историја судити.

Устав није прекршен,у скупштини смо и онда имали већину

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је сигуран да Устав Србије није прекршен тиме што Народна скупстина није увела ванредно стање пре месец и по дана, подсећа да је у скупштини и тада постојала већина за такву одлуку, те истиче да је то учињено како би се сачувала земља и животи људи.

Он је указао да ни тада, као ни сада, није било никаквих политичких проблема ни да скупштина донесе одлуку о увођењу ванредног стања, али је, каже, та одлука донета како би се хитро реаговало, сачувала земља, посланици и запослени у парламенту, као и да би се показало колика је озбиљност ситуације.

У сваком случају, каже, поштоваце се став Уставног суда по том питању.

Вучић је за РТС рекао да је пре увођења ванредног стања постојала дилема на који начин то да се уради, али да није било дилеме да је потребно увести ванредно стање, а не ванредну ситуацију, између осталог и због тога што је војска постављена да чува границе, мигрантске центре, као и због других ствари.

– Не доводи се у питање да ли је било потребно ванредно стање, већ се поставља питање да ли је било потребно у Скупштини Србије или не, рекао је Вучић.

Он је затим прочитао члан 200 Устава Србије, наводећи да је сигуран да закон није прекршен, јер постоји уставна могућност каква је примењена.

– Поштоваћемо пресуду Уставног суда јер има стотине жалби и рећи људима да смо погрешили, ако то суд пресуди, рекао је Вучић.

Он је навео да би у парламенту, на почетку епидемије, морало да буде 500 – 600 људи током заседања и да је то био велики ризик, и то у тренутку, 13, 14. и 15. марта, када је требало хитно реаговати с набавком медицинске опреме, снабдевањем продавница…

– Шта бисте ви рекли да смо имали велики број посланика који имају више од 65 година, шта бисте рекли ко је крив да смо имали пет или десет мртвих, рекао је Вучић.

Он је рекао и да многи његови политички противници критикују потезе власти по свим питањима.

У члану 200 Устава Србије се, између осталог, наводи да, када Народна скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике, председник Народне скупштине и председник Владе, под истим условима као и Народна скупштина.

Даље се у том члану наводи да, кад одлуку о ванредном стању није донела скупштина, скупштина је потврђује у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

Ако Народна скупштина не потврди ову одлуку, одлука престаје да важи завршетком прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

Вучић истиче је то било у време када се убрзано ширила епидемија у Србији, између 13. и 15. марта и када „имамо свакако једног потврђено зараженог посланика“ и када нисмо били сигурни како да решимо све проблеме, како да напунимо продавнице, набавимо респираторе и како да изградимо и обезбедимо болнице…

Такође, Вучић каже да је ишао и талас од 400.000 људи који су ушли у Србију.

Председник је запитао шта би други урадили, с обзиром да имамо велики посланика који имају више од 65 година и ко би био крив зашто нисмо искористили законску и уставну могућност да смо имали пет или 10 мртвих.

Додаје да је увек најлакше бити генерал када битка прође, као и да се власт руковидила интересима и тих људи.

„Ми смо имали већину тада, као што смо је имали и данас у скупштини и нисмо имали никаквих политичких проблема, али смо то урадили да би сачували своју земљу и те људе“.

Нико од нас није безгрешан

Нико од нас не каже да је безгрешан, додао је Вучић истичући да је урадио све што може да заштити народ.

Председник Александар Вучић најавио је вечерас могућност да следеће седмице буде укинуто ванредно стање у земљи, а то значи и укидање полицијског часа.

Вучић је истакао да држави није до ванредног стања, јер су у том периоду сви само више радили и борили се и да зато сви желе да одемо из ванредног стања, за шта је потребно да имамо седам дана сличних овим последњим, са зараженошћу испод 5 одсто.

– Не бих искључио могућност да ванредно стање буде укинуто крајем следеће седмице, а то значи и укидање полицијског часа, рекао је Вучић за РТС.

Додао је да ће морати да буде и бржег отварања граница, чега се, каже, истовремено и плашимо, али је указао да ће се радити брзи тестови, на граници, како би људи што пре добијали резултате.

„Шерпе“ делом политички протест,делом незадовољство ограничењима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не жели да мења политику везану за спречавање ширења вируса и спасавања људских живота због ударања у шерпе и звиждука, већ ће наставити да поступа по препорукама лекара и радити оно што је најбоље за Србију и грађане.

Вучић је оценио да је лупање у шерпе делом политички протест, на који позивају поједини представници опозиције, а делом незадовљства људи мерама ограничења, који кажу: Вучићу, ти си нас затворио, пусти нас напоље.

– Оно што ме боли јесте што су лекари изгубили примат, јер ови људи почињу са ударањем већ у 20. 02 часова, јер им је много важније колико ће мени да звижде, а не колико ће да подрже своје лекаре. Тиме су показали да их јединство никада није занимало, а политички лидери који су то организовали показали су сву своју неодговорност и ништа друго, рекао је Вучић за РТС.

Упитан да прокоментарише како разуме поруку оних који лупају у шерпе, а не подржавају његове политичке противнике, већ то чине из незадовољства због донетих мера, Вучић је одговорио да он верује струци.

– Мој посао је да будем лидер, а лидер није онај који прати свачију жељу. Мој посао је да донесем најбоље мере за грађане Србије, нешто имам повољнију позицију да видим све аспекте, функција ми то дозвољава, имам више информација и мој посао није да слушам већину људи, већ је мој посао да урадим оно што је најбоље за нашу земљу, поручо је Вучић.

Каже да он нема проблем са тим да му људи звижде или гађају, наводећи да због тога никада није кукао и плакао, а да је то показао и тиме што је онда када су учесници протеста окупирали зграду РТС-а и зграду Председништва он, подсећа, гостовао у емисији и ишао на посао.

– Радим часно и поштено, борим се за Србију, нагласио је Вучић.

Истиче да је ово за њега био један од лично најтежих тренутака на функцији, поготово што је на личном плану изгубио много пријатеља због корона вируса, а борио се да сачува животе грађана и онда када му је било тешко из личних разлога у поједним моментима.

– Немам никакву грижу савест и урадио сам све што је било могуће и веома сам поносан на ту борбу и те резултате, подвукао је Вучић.

Својих 100 евра уложићу у изградњу пута Чачак-Пожега

Председник Србије Александар Вучић казао је вечерас да неће узети 100 евра које су обећане свим грађанима Србије, већ планира да их уложи у изградњу пута Чачак-Пожега.

Вучић је током гостовања на Радио-телевизији Србије навео да је економски циљ тог новца који ће бити подељен градјанима, повећати дефицит и подстаћи потрошњу.

Он је навео да жели да његових 100 евра уложи у изградњу пута Чачак-Пожега, јер „то мора неко да плати“.

Вучић је оценио да је његова плата велика и да нема потребе да узима тај новац, јер сматра да је паметније уложити га у неку „велику инвестицију“.

Говорећи о преминулим лицима од корона вируса, председник је казао да су јавности саопштавани прави подаци о броју смртних случајева.

Он је навео да је у прва три месеца ове године умрло 1.381 мање лица него у истом периоду 2019. године.

„За прва три месеца ове године у Србији умрло је 26.017, а прошле године 27.398 лица. Људи су се чували и више су бринули о свом здрављу“, навео је председник.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је током епидемије корона вируса минималан број људи у Србији остао без посла.Вучић је за РТС рекао да је у првих 15 дана епидемије 12.000 људи остало без посла. Како каже, дан након што су најављене мере подршке, на посао је враћено 9.000 људи. Додао је, међутим, да може да говори само о званичним подацима.

Извор: Курир.рс/Агенције