Србија

ВУЛИН РАСТУЖИО СРБИЈУ! Двојица су у тешком стању, ево шта се дешава са осталима

Министар одбране говорио и о пријему првих пацијемата у ВМЦ „Карабурма“, о подизању борбене готовости Војске Србије, помереним војним вежбама…

Министар одбране Александар Вулин јутрос је у гостовању на РТС-у, неколико сати уочи отварања нове болнице у Војномедицинском центру „Карабурма“, намењене лечењу оболелих од вируса ЦОВИД-19, говорио о оболелим припадницима Војске Србије, о стању у Војсци Србије, њеним обавезама и доприносу у борби са епидемијом корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се нада, први пацијенти у ВМЦ „Карабурма“, биће примљени већ данас.

– Дневно водимо бригу о сваком нашем припаднику. Двојица су у тешком стању, остали су углавном отпуштени на кућно лечење – говорио је и о зараженима корона вирусом у редовима војске.

Такође, истакао је да је све што је било у надлежности Војске Србије дато је на располагање грађанима.

– ВМА је отворена за цивиле, као и болнице у Нишу и Новом Саду – рекао је министар одбране додајући да нису расположиви само објекти, већ пре свега људи.

Навео је и да је Војска Србије у данима за нама активна у обезбеђивању граница, мигрантских центара, здравствених установа.

– Обезбеђујемо границе са представницима МУП-а, мигранске центре са МУП-ом и Комесаријатом… Војска Србије је једноставно ту. Нема ниједне области живота где Војска Србије да није дала свој максимум. Само замислите да је нема – навео је посебно истичући мотивисаност припадника војске.

Казао је да на границама није било већих проблема, сем што је „први удар, када се стотине хиљада грађана враћало у земљу“ био организационо захтеван. Ипак, ситуација у мигрантским центрима није једнако добра.

– Више од 8.000 људи се налази у њима, два пута смо имали покушај масовног бекства, војска је пуцала у ваздух – рекао је о дешавањима у мигранстким центрима у Крњачи и Адашевцима код Шида.

Казао је и да околности у вези са епидемијом не померају увежбавање припадника војске.

– Војска је у стању да чува земљу, своје небо… Врховни командант, председник Вучић, инсистира да војска буде увек у стању да обавља своје уставне обавезе – казао је додајући да се посебно води рачуна о заштитној опреми припадника Војске, те да су им обезбеђене маске и рукавице.

Навео је ипак да је требало да се досад одржи неколико војних вежби, али да су због пандемије одложене.

– Свет се променио. Требало је да имамо неколико војних вежби и са земљама истока и запада. Све је то померено за септембар или октобар. Добили смо значајан број лекара и помоћи из Кине. Нисмо сами. Ту је Руска федерација, Турска је дала помоћ, ЕУ… – наводио је ко се све нашао Србији у овим временима.

Ипак, потврдио је наводе да је у протеклим данима стигла опрема која је била очекивана, те да то значи да је подигнута борбена готовост Војске Србије.

– Опремање војске није нешто што се дешава данас за сутра. То је континуиран процес који мора да иде уз подршку државу. М исе опремамо и на истоку и на западу, ми смо војно неутрални. Од опреме је стигло све што је требало – казао је Вулин.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Телеграф.рс