Србија

ЗАШТО ФАБРИКЕ СА ПРЕКО 500 РАДНИКА РАДЕ А ЦРКВЕ НИ НА ВАСКРС НЕ МОГУ? Где је већа могућност заразе и чему ВАИСТИНУ ВИРУС кампања против СПЦ

Молба Синода Српске православне цркве да се у Васкршње јутро, од 5 до 10 часова, прекине полицијски час како би верници могли да дођу на литургију, изазвала је жестоку контра-кампању.

Многи антицрквени кругови хитно су по друштвеним мрежама али и медијима једва дочекали да оптуже Цркву за неодговорно понашање означивши владике као „главне разносаче вируса“ и потенцијалне кривце ако епидемија короне букне и у наредним недељама.

Чак и они који на нож дочекују сваку меру струке и државе у борби против короне, искористили су прилику да држе лекције цркви и да побуђују антиправославна расположења у Великој недељи пред највећи хришћански празник.

Али, од тих невладиних, квазиграђанских и другосрбијанских кругова, јавност је и навикла да слуша отровне оптужбе према свештеницима СПЦ.

Овога пута, кампања је попримила и институционалне, самим тим и озбиљније размере.

Чак су и неке водеће научне институције промптно реаговале пригодним, дипломатским саопштењима и јавно и забринуто су се сврстали против молбе СПЦ да се у недељу прекине забрана кретања због литургије.

И делови струке, епидемиолози, у које ових дана сви гледамо с пуним поверењем исказали су разочарење понашањем Цркве јер она „не схвата да је у току борба за животе“.

Већа гужва у мегамаркетима

Дакле, као да се у врху Српске православне цркве, не налазе најобразованији људи у земљи, већ нека неодговорна и неразумна деца која би да изађу напоље и да шире вирусе. Као да се у врху Цркве налазе неки неразумни људи који би инаџијски повлачили потезе на штету својих верника и целе земље.

А свако је могао у протеклим данима и недељама да се увери да је вишеструко већа гужва у свим мегамаркетима у Београду и широм Србије него у црквама. Али, потребно је уважити и да постоји део народа коме је молитва и литургија важна као што су некима важне ролне тоалет папира и залихе паштете, макарона и зејтина.

Верници на службама поштују све мере државе

Свако је, ко је хтео, могао да се увери да грађани у црквама строго држе растојање, а да се литургије углавном одржавају тако што народ стоји испред храмова, на отвореном.

Врх СПЦ од почетка епидемије поштовао је све безбедносне и превентивне мере државе и струке и тако ће бити и у случају васкршње литургије.

Јер, критичари из дела јавности, епидемиолошке струке и власти добро знају да је Синод само замолио државу да се дозволи долазак народа у недељу на литургију. И сада, када та молба није услишена, Црква не позива грађане да прекрше полицијски час.

Црква ће поштовати мере

Сада, када је струка одлучила да полицијски час ни за Васкрс не сме да се прекида, патријарх је у разговору са председником Србије потврдио да ће се литургије одржавати у празним храмовима. Дакле, Црква ће опет поштовати мере.

Зато, не би требало да се наши врхунски епидемиолози и стручњаци дуре на Цркву нити да се представници науке узрујавају због СПЦ усред ванредног стања.

Можда су, од патријарха, владика и свештеника, већи разлог за бригу партијски чиновници и страначки апартчици на челу неких државних институција које су због погубних, аљкавих и нестручних потеза већ постале легло короне.

Дочекајмо највећи хришћански празник у миру и без гневне кампање против Цркве. А гледаћемо Васкршње литургије преко телевизије.

Јер, наравно, а то би требало да знају и неодговорни верници који би можда да прекрше полицијски час у недељу, нужно је да сви јединствено поштујемо мере струке и државе. Како и идући Васкрс не бисмо дочекали са поздравом – ваистину вирус.

Треба додати и чињеницу да многе приватне фирме, фабрике са преко 500 радника, раде, да запослени тамо не држе одстојање, неки носе а неки уопште не користе заштитне маске и рукавице, те кад дођу кући могу вирус да пренесу укућанима који поштују забране кретања и предвиђене мере.

Поставља се питање чему онда такве мере, зар није логично да се и њима забрани рад, те да мере важе подједнако за све и тако се заустави ширење короне, или опасност вреба само у Цркви на Литургији где би стотинак људи држало одстојање, док се преко Светог Причешћа нико никада није заразио, свештеници су одувек причешћивали болеснике истом кашичицом на којој научно доказано нема вируса, ипак Цркве се затварају а прави извори заразе су отворени.

Ријалити програми се редовно емитују у ударним терминима, нелогично је да за учеснике истих не важе мере забране окупљања као да су имуни, а узгред наносе непроцењиву штету због свих неморалних и блудних радњи такмичара, каква се порука тиме шаље усред Васкршњег поста пред најрадоснији хришћански празник Васкрс?

Нек нам је Бог свима у помоћи

Извор: sputniknews.com/Србија јавља

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2020.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930