Свет

ЗАСТРАШУЈУЋИ ПОДАТАК: У Њујорку сваки дан умре 130 људи, чија смрт није евидентирана

У Њујорку поред рекордног броја оболелих и преминулих, они који умиру ван болница нису тестирани и не рачунају се у жртве епидемије, пише портал „Факти“.

У Њујорку, где је тестирање показало да је позитивно 76.876 људи, што је тек неколико хиљада мање него у Кини на врхунцу пандемије, борбу против вируса до сада је званично изгубило 4.009 људи, а како одређене градске службе упозоравају тај број је већи јер свакодневно (у просеку) у својим кућама и становима умире 130 Њујорчана, а њихова смрт се не евидентра и не уноси у званичне подаке јер нису тестирани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако неко умре код куће од вируса корона, постоји велика шанса да не уђе у званичне податке. То такође значи да се жртве које нису тестиране не броје, што искривљује и слику која је потребна епидемиолозима“, навела је Аја Ворти Дејвис, портпаролка зравственог истраживачког центра.Она је додала да треба имати на уму да је у Њујорку пре избијања проблема дневно код куће умирало између 20 и 25 људи.

Ватрогасци у Њујорку, који су задужени да реагују у хитним случајевима, наводе да су између 20. марта и 5. априла у кући умрле 2.192 особе, што је 130 дневно, а што је опет скоро 400 одсто више него у протеклој години.

Имајући у виду ту чињеницу, Америчка радио-станица WNYC закључује да је број страдалих од вируса корона у граду последњих неколико дана можда умањен за 40 процената.

Извор: sputniknews.com