Србија

2 ПУТНИКА У АУТУ, 2.100 ЕВРА ЗА ЛЕЧЕЊЕ КОРОНЕ? Ако идете на море ово морате да знате! Ово су нова правила!

Планирање летовање је тренутно главна тема након што се све више граница у Европи отвара, а превише је и различитих информација, па су грађани збуњени, нарочио они који ни ове године не одустају од грчког мора.

На порталу grckainfo.com, који преноси најновије вести из ове земље, највише из области туризма, што сада наше грађане највише и интересује, јуче је објављена листа тачних и нетачних информација које ових дана круже и нашим медијима. Текст преносимо у цеолости:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

• Није тачно да путници у Грчку од 15. јуна неће моћи да уђу уколико се у аутомобилу налазе више од две пунолетне особе (возач и један путник).

У питању је тренутни закон који се односи на правна лица – на туристичке компаније које се баве превозом и изнајмљивањем аутомобила, а не на физичка лица која својим аутомобилима иду за Грчку.

Што се тиче туристичких аутобуса грчки закон наводи „Ограничавање максималног броја путника дозвољено у складу са важећим законом се ревидира у складу са епидемиолошком ситуацијом“ што значи да како епидемија буде слабила тако ће се и ове мере попуштати.

По тренутном закону „сви туристички аутобуси за јавну употребу и посебни отворени или затворени градски туристички аутобуси могу да превозе путнике до 50% максималног броја путника по обезбеђеном возилу“.

• Није тачно да ћете морати да платите 2.100 евра ако добијете Ковид-19 у Грчкој. Овакве изјаве не потичу из Грчке и нису пренете у грчким средствима информисања.

Невезано за то што Србија није потписала споразум са Грчком о међусобном лечењу, из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) преносе: „Уколико се током боравка у иностранству држављанин Србије инфицира вирусом Ковид-19, он остаје у тој земљи у коју је отпутовао, где се и спроводи поступак дијагностиковања и лечења последица насталих од коронавируса, а све о трошку државе у којој борави. У Републици Србији, за стране држављане, то је регулисано чланом 239. Закона о здравственој заштити. За све друге болести је потребна потврда РФЗО-а ако та држава има са нама споразум, или сами грађани плаћају лечење“.

• Северна Македонија се још није званично огласила када ће отворити границе, али се очекује да се усагласи са Грчком и отвори их најкасније до 15. јуна.

• Грчка је данас мирисала на кафу, јер су данас отворени кафићи и таверне, а на сликама можете видети како то изгледа у Солуну и Атини. Веома се води рачуна о хигијени. Сваки сто поседује дезинфекционо средство, конобари носе маске

Причало се да ће столови морати бити удаљени, међутим на овим фотографијама из Солуна тога нема (или бар не делује тако). Дозвољава се по једна особа на 2 метра квадратном, док за сваким столом може седети до шест особа, осим ако није у питању породица са малолетном децом (тада је дозвољено више од 6).

• Данас такође након више од два месеца становници који живе на копну могу путовати на острва (бродом или авионом)

• Хотели и смештајне јединице широм Грчке добили су ових дана здравствене протоколе којих ће морати да се придржавају. Неће им бити лако, тражи се од њих да поштују велики број смерница и упутстава.

• На неким од острва почеле су вежбе за припрему доласка туриста: раде се провере спремности и обука здравственог особља у случају да неко од туриста добије Ковид-19.

• У недељу увече у Грчкој су потврђена само два нова заражена пацијента.

• У 21 авиону и 2.236 путника који су у Атину стигли из иностранства између 13. и 20. маја, само један путник је био позитиван на Ковид-19.

• Услед веома успешне борбе са пандемијом, немачки туроператори означавају Грчку као веома безбедну дестинацију за летовање. Примећује се и значајан пораст резервација за Грчку, Балеарска острва и Португалију.

Без теста и изолације

Подсетимо, првих 18 земаља чије ће туристе Грчка примити од 15. јуна су: Србија, Кипар, Израел, Кина, Јапан, Аустралија, Норвешка, Данска, Аустрија, Бугарска, Румунија, Албанија, Пољска, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Мађарска, Словачка и Чешка.

Према извештају СКАИ, од 1. јула, очекује се да ће и осталим посетиоцима из иностранства бити дозвољен улазак у Грчку.

Посетиоцима Грчке неће бити потребан тест на Ковид-19 и неће бити карантина.

 

Извор: Блиц.рс