Регион

АКО ИДЕТЕ НА МОРЕ ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево колико ће овог лета коштати лежаљке, храна и пиће у одмаралиштима!

Након најаве да ће Грчка, једна од најпопуларнијих дестинација за летовање Срба, од 15. јуна отворити своје границе за туристе, почело је да се поставља питање какве цене туристи могу очекивати у летовалиштима.

Иако се спекулише о могућим нижим цифрама у односу на претходни период и прошлу летњу сезону, за сада нема значајних промена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Туристички радници тврде да постоји бојазан да ће у ову земљу доћи знатно мање гостију него претходних сезона, те да због тога цене никако не могу бити више него иначе, а најновије најављене пореске олакшице донекле охрабрују туристе да би кафа и сок на плажи, али и карте за јавни превоз или трајект, могли овог лета да буду и нешто јефтинији.

Ипак, питање је како ће се смањење ПДВ-а одразити на финалне цене за потрошаче.

Најављено снижење ПДВ-а на кафу и пића, на пример, свакако би требало да се одрази и на рачуне које ће туристи добити кад седну у ресторан. Ако је порез умањен за 11 одсто, и цене производа и услуга би требало да буду ниже бар за десетак процената. Наравно, све то под условом да власници објеката послују поштујући све прописе – каже економиста Александар Стевановић у разговору за „Блиц Бизнис“.

Принуђени да спусте цене
Он наглашава да се цене, ипак, формирају на основу закона тржишта, односно понуде и потражње, а пошто се очекује да ће у Грчкој овог лета боравити мање туриста него претходних сезона сматра да ће и власници ресторана и хотела морати да понуде повољније услове.

Стевановић тврди да је већ видљиво, само једном брзом претрагом на интернету, да су цене смештаја у објектима у којима најчешће бораве гости средње класе знатно ниже него прошле године у ово време.

Он верује да ће се те цифре евентуално само мало кориговати у зависности од тока сезоне.

Да ли нижи ПДВ значи и мање цене?
– У оквиру мера за помоћ туризму које су најављене снижава се ПДВ на авионске и бродске карте, кафу и пића, па се надамо да ће то утицати на смањење цена – кажу у једној туристичкој агенцији у Грчкој.

Министарство финансија Грчке најавило је низ пореских олакшица за наредних пет месеци, у намери да подржи грчку економију која је претрпела велике последице утицаја пандемије короне.

У средишту плана је порез на додату вредност (ПДВ) који ће за одређени период, од 1. јуна до 31. октобра, бити смањен са 24 на 13 одсто.

Шта то значи? Када нам послуже кафу, требало би је платити најмање девет одсто мање него раније. Цене безалкохолних пића требало би умањити у складу са тим, док листа снижења још укључује и чај, чоколаду, лимунаду и газирана пића.

Што се тиче карата за трајект, оне би требало да коштају мање за девет одсто, од 1. јуна до краја октобра, док авио-компаније имају простора за прилагођавање цена.

Нове најниже стопе ПДВ-а (13 одсто уместо 24 одсто) односе се на дугу листу производа и услуга, која обухвата кафу у ресторанима и кафићима, безалкохолна пића, наранџе, чоколаду, чај и пића од камилице, затим карте за градски саобраћај (метро, аутобуси итд.), авионске карте, карте за трајект, карте за биоскоп (где уместо седам могу коштати 6,5 евра).

У то су укључени и „ол инкузив“ пакети у хотелима (овде је ситуација мало сложенија, јер се данас такви пакети опорезују по стопи од 13 процената за 80 одсто вредности пакета и стопом од 24 одсто за преосталу петину вредности). Овај однос ће се променити на 90 према 10 и то ствара услове за мала снижења цена, од један до два одсто.

Подношењем одговарајуће документације, предузећа ће моћи да мењају своје ценовнике и касе, док ће се нове стопе ПДВ-а примењивати од 1. јуна до краја октобра.

Шта је са ценама у хотелима и приватним апартманима
– Што се тиче цена смештаја у хотелима и приватним апартманима још нема никаквих промена. Почетак сезоне је тек најављен, тако да ће се у наредним недељама цене кориговати на основу потражње. Власници смештаја су збуњени, не знају какву потражњу да очекују тако да ми сматрамо да ће сачекати прво да виде у ком смеру се креће сезона, а онда ће одлучити да ли да спусте цене. Сигурни смо да до поскупљења у приватним апартманима неће доћи, а што се великих хотела тиче ту је још увек све неизвесно – каже за „Блиц Бизнис“ Ана Николић, власница туристичке агенције “Никана” на Тасосу.

Поскупљење лежаљки?

Она додаје да када су лежаљке у питању, уколико се знатно смањи број лежаљки на плажама може доћи до поскупљења, али само под условом да Грчку посети велики број туриста.

– За сада је интересовање за летовање велико, а како ће све у пракси изгледати остаје нам да видимо тек средином јуна – истиче наша саговорница.

Извор: Блиц.рс