Здравље

АКО ИМАТЕ ОВЕ СИМПТОМЕ, ХИТНО КОД ЛЕКАРА! Преминули Лука (23) НИЈЕ ЗНАО да има ову болест, све док није осетио…

Фото: Фејсбук принтскрин

Могу целог живота да не дају никакве знаке!

Младић Лука Радовић из Неготина преминуо је у понедељак од последица излива крви на мозгу. Он је пре 15 дана отишао на операцију цисте на зубу. Нажалост, доживео је излив крви на мозак, јер је имао урођену анеуризму. Његова смрт изазвала је тугу и жал међу људима, али и поставила питање да ли је анеуризма могла да се раније препозна и лечи? Прво и најважније је да разликујете мигрену од бола, који настаје услед овог обољења, пише Телеграф.рс

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Анеуризме представљају проширење крвног суда, које се јавља као последица “слабљења” зида крвног суда услед појачаног удара крвне струје у део артеријског зида.

Може бити неруптурирана (“непукнута”) и онда је праћена главобољом. У ретким случајевима, анеуризме могу да пукну што доводи до крварења унутар лобање. Крварење у мозгу, познато као хеморагијски мождани удар, врло је озбиљно и захтева хитну медицинску негу. Не зна се тачно зашто долази до анеуризме, али познато је да је наследна и повезана са пушењем и високим крвним притиском.

Иако је тачан узрок анеуризме нејасан, неки фактори могу да буду окидач који доводи до пуцања: нагли скок крвног притиска, стрес, напорно вежбање, јак бес, интезиван сексуални однос, нагли трзај, подизање тешког терета. Међутим, некада анеуризма може да пукне и у стању мировања. Неке анеуризме се развијају током живота, неке се наслеђују, а неке су последица повреда мозга.

Симптоми:

Иако анеуризме мозга обично не показују симптоме, они могу да притискају мозак и живце како се развијају и постају све вец́е. Обавезно потражите лекара ако имате следец́е симптоме: главобољу, замагљен или двострук вид, бол изнад ока, опуштен очни капак, отежан говор, слабост и укоченост једне стране лица.

Уколико је анеуризма пукла тада се обично јављају интензиван бол у глави, губитак свести, осетљивост на светло. Ови симптоми су знак да се хитно обратите лекару:

Мучнина и повраћање
Поспаност
Губитак равнотеже попут ходања и нормалне координације
Укочен врат
Осетљивост на светло
Изненадни замагљени или двоструки вид
Опуштен очни капак
Конфузија или проблеми са свесношћу

Будући да пуцање анеуризме мозга може довести до смрти у чак 40 одсто случајева, кључна је хитна реакција како оболелих, тако и лекара.

Да ли треба оперисати мождану анеуризму која није пукла?

Мождане анеуризме представљају мале темпиране бомбе у глави. Последице пуцања анеуризме су толико озбиљне да је веома важно одлучити које пацијенте треба подвргнути лечењу.Углавном се подржава операција код млађих пацијената, али много мање код најстаријих пацијената са најмањим анеуризмима.

Уколико дође до пуцања, наравно да ће лекари обавити хитну интервенцију код пацијената који су после крварења свесни, комуникативни, без неуролошких испада. Код њих се операцијом спречава ново крварење.

Извор: Телеграф/Информер