Свет

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ: Борелове речи о Косову и Србији ће дуго памтити

Високи представник Европске уније (ЕУ) за заједничку спољну политику и безбедност Жозеф Борељ поручио је да је врло јасно да је ЕУ за очување постојећих граница, те да се неке државе чланице ЕУ противе било каквом кораку у овом правцу.

Говорећи на видео-конференцији са групом западноевропских новинара, шеф европске дипломатије је упозорио да будући споразум између Приштине и Београда мора да буде прихватљив за међународну заједницу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Они немају слободне руке да одлуче шта год желе јер сваки споразум ће имати последице за регион. Ви врло добро знате колико је осетљиво питање промене граница. Почнете да мењате границе на једном месту, а онда други каже ‘и ја желим да променим границе'“, рекао је Борељ новинарима, а преноси Радио слободна Европа.

Упитан о ангажовању америчке стране у процес преговора, Борељ је поручио да се Брисел не такмичи са Вашингтоном, али да постоји само један дијалог између Приштине и Београда а то је, сматра, дијалог који је покренула ЕУ.

„Ако САД желе да помогну, то је добро, јер би та помоћ била корисна. Међутим нас не воде пропагандистичке намере. Ми желимо да обавимо озбиљан посао и покренемо дијалог који је данас, нажалост, блокиран, из истог разлога као и јуче, због политичке нестабилности на Косову”, рекао је Борељ.

Он је оценио неоправданим, недавне изјаве косовског председника Хашима Тачијаоко новоименованог специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Борељ је упозорио да без обзира на њихово држављанство, ради се о државним службеницима или националним дипломатама који раде за ЕУ институције.

Тачи је наиме поручио да „треба да будемо свесни да је ово (Косово) независна и суверена држава, али да преко пута имамо два преговарача који долазе из држава које нису признале Косово (Словачка и Шпанија). Господин Лајчак је чак гласао против учлањења Косова у УНЕСЦО“.

„Чињеница је да специјални представник из Словачке. Ја долазим из Шпаније. Па шта?“, подвукао је Борељ додајући да би се исто могло десити да је на место Лајчака именован неко из држава које признају Косово, па би и Србија дала себи за право да приговара због именовања.

Стога је поручио политичарима да се, како се изразио, кане таквих ствари.

Пет држава ЕУ не признају Косово – Шпанија, Словачка, Румунија, Грчка и Кипар.

Извор: Радио слободна Еропа