Србија

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ! Мађарска ће повући признање Косова? Председник Вучић открио…

Председник Србије Александар Вучић истакао је недавно, коментаришући извештај Фридом хауса, како његовим политичким противницима, у овом случају, не смета амерички милијардер Џорџ Сорош који је главни финансијер ове организације.

Вучић се осврнуо и на земље које су претрпеле највећи удар Фридом хауса, Пољску и Мађарску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прочитао сам извештај, то је веома неозбиљно штиво, пуно нетачности. Мислио сам да то пише група стручњака, а онда сам схватио да пише један човек, новинар БИРН-а – рекао је Вучић на конференцији за новинаре у председништву Србије.

Председник је, потом, навео две земље које су се у највећој мери нашле на удару Фридом хауса, Пољска и Мађарска.

Чланице Вишеградске групе постале су бедем одбране Европе када су се успротивиле насељавању миграната и пристајању на квоте које су прописали бриселски чиновници. Орбан је од самог доласка на власт постао кост у грлу комесара из ЕУ. Потези које је направио, учинили су га непопуларним у ЕУ, али резултати које је донео Мађарској нису изостали, пре свега економски. Незапосленост у Мађарској смањена је на испод пет процената, а сам Орбан истиче да је Мађарска за 10 година успела да створи економију засновану на раду, која је довела до таквих резултата.

Међутим, остаје отворено питање, да ли је Орбан радом у интересу споствене земље, стекао бројне непријатеље споља, али и изнутра, и да ли се слична ствар дешава свима који покушавају да воде независну политику.

Поред Пољске и Мађарске, сада се и Србија, по први пут од 2003. године не сврстава у „делимично консолидоване демократије“, већ у категорију „хибридних режима“ у којима је власт заснована на ауторитаризму као последици непотпуне демократске промене, пише у извештају Фридом хауса.

– Пандемија коронавируса уводи читав свет у процес деглобализације, који се огледа у скраћивању до скоро веома дугих, интернационализованих ланаца вредности у националне или уже регионалне оквире. Тај процес ће нужно имати и своју политичку димензију, како у виду раста популистичких и протестних покрета различитих идеолошких усмерења, тако и када говоримо о скретању актуелних политичких гарнитура у најважнијим европским државама корак или два у правцу ресуверенизације. У том смислу, може се рећи да су лидери попут Качињског у Пољској или Орбана у Мађарској представљали авангарду процеса који би данас, у најновијим околностима, могао добити своју појавну форму и у државама „Старе Европе“. Управо стога, утицајне институције посвећене очувању либералног међународног поретка попут Фридом хауса покушавају да талас суверенизма зауставе на његовом извору и својим деловањем ослабе владе у државама попут Мађаске и Пољске, тако што ће нарушити њихов углед у интернационалној арени. Међутим, управо на примеру најновијег извештаја те организације о Србији се види да је неретко тај рад површан, методолошки инконзистентан, богат материјалним грешкама, те да се у њему огледа политичка пристрасност аутора који заправо долази са „домаћег терена“ – каже за Ало.рс спољнополитички аналитичар Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић тврди да је извештај Фридом хауса веома споран јер га је писао домаћи новинар, врло острашћених политичких схватања.

– Фридом хаус је невладина организација, није званична институција, али су они наметнули утисак да су битни у институционалним оквирима. Колико сам упућен, тај извештај правио је новинар БИРН-а који је политички апсолутно острашћен. Треба разликовати објективно извештавање од писања неког ко је навијач. Уосталом Влада Србије дала је јасан одговор на овај извештај, у једном саопштењу – рекао нам је Вучевић.

Наш саговорник дозвољава могућност да извештај има скривене намере.

– Што се тиче напада на државе Вишеградске четворке, па и на Србију, могуће је да има скривених намера према свима онима који воде независну политику и отворено кажу да постоји европска несолидарност. Србија јесте на европском путу, али размишља својом главом – истиче Вучевић.

ПРОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ ПОСЛУШНИКА СТРАНИХ СЛУЖБИ
Неколико дана касније, срдачан сусрет председника Србије и премијера Мађарске у Београду, где чујемо још једном наговештаје суверенизма, упркос скептицима који говоре да је утицај велесила на мање државе, попут Мађарске и Србије, пресудан.

Вучић поручује да је прошло време послушника.

– Ако хоћете да бирате климоглавце, који неће служити Србији, већ неким страним службама, изаберите их за месец дана слободно. Нека ме победе на изборима – поручио је Вучић, раме уз раме поред Орбана, својеврсног симбола пркоса, суверенизма и самосталности, тог рушитеља једноумља у ЕУ.

Председник Србије поручује да су односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји, у свим сферама друштвеног живота, и у политици и економији, а потом изражава захвалост Мађарској на подршци коју константно пружа Србији на њеном ЕУ путу, али и на помоћи током кризе изазване пандемијом корона вируса.

– Захвалан сам мађарском руководству, посебно Орбану, што је имао жељу и храбрости да још од пре неколико година кренемо у борбу са ветрењачама прошлости и да градимо будућност. Успели смо у томе и срећан сам што Срби и Мађари, грађани две земље, данас имају изузеутно добре односе – рекао је Вучић.

И заиста, како су два човека дошла на идеју да се ухвате у коштац са духовима прошлости, на мисао да двојица могу премостити векове непријатељства?

Чини се да су и Орбан и Вучић, схватили да држава не вреди ништа, ако нација биолошки не опстане, а тога нема без очувања националне културе и безбедности, али и кључног фактора опстанка, развоја економије и сарадње која ће се, према речима аналитичара Старовића, све више концентрисати на регионалне оквире.

Орбан је то потврдио следећим речима:

– Ми данас у Мађарској желимо да имамо суседну земљу која ће бити здрава, јака и која се добро развија, а то је Србија – рекао је Орбан у обраћању после састанка са председником Србије.

Мађарски премијер каже да се однос две земље и два званичника заснива на уверењу да се треба бавити будућношћу.

– Ми у Мађарској то називамо политиком наде, јер верујемо да то може резултирати тиме да свима буде боље него што је било раније, и Србима и Мађарима. Свако питање посматрамо са тог апсекта – рекао је Орбан и поручио да је Србија је стекла велики углед, све је јача и присутнија у европској политици. Он је изразио уверење да ће наша земља бити у стању да допринесе развоју и напретку целог региона.

Старовић наводи да је процесима које видимо данас и промени односа према Србији, несумњиво допринела улога Александра Вучића као политичара који је разумео промене на глобалном нивоу и вешто маневрисао са оним што је имао на располагању, а то није било много. Наш саговорник каже да се поново враћа време великих и аутентичних националних лидера.

– За разлику од конца 20. века, када је раширена свест о „крају историје“ стерилизовала политику широм света, а поготово у Европи, чијим најважнијим државама су управљали готово безлични лидери, у новом веку поново ступају на сцену велики државници, који својом визијом, снагом, али и трајањем, дају додатни квалитет спољној политици својих држава. По свим карактеристикама и сходно досадашњим резултатима, председник Србије се несумњиво уписао у листу великих државника Европе прве половине 21. века, чији ауторитет превазилази политичке, економске, па ако хоћете и демографске капацитете наше државе. Исто се свакако може рећи и за Виктора Орбана, као и за Владимира Путина. На плану идеологије, суверенизам или можда боље речено демократски етатизам јесте нешто што повезује већину снажних лидера у Европи, али и на ширем плану. У том смислу, веома су интересанте и потенцијално од велике користи за нашу државу триангулације на линији Вучић-Орбан-Нетањаху, Нетањаху-Вучић-Путин, Путин-Ердоган-Вучић или, зашто да не, у скорој будућности и Вучић-Нетањаху-Трамп. Поврх тога, специјални односи са НР Кином, који су у великој мери и плод личног поверења председника Вучића и Сија, отварају Србији перспективе које се до скоро нису могле ни наслутити – прича нам наш саговорник.

ЕКОНОМИЈА СПАЈА
Председник Србије је истакао да су две земље прошлу годину завршиле са трговинском разменом од 1,76 млрд евра, а да је у првом кварталу прве године, и поред кризе, забележен раст од 8,37 одсто, и додао да је Мађарска трећи партнер Србије на нивоу ЕУ, а приближава се другом месту.

Вучић каже да је посебно задовољан што ће мађарске инвестиције „доћи“ и у Ариље, што показује, тврди он, да њихови инвеститори нису заинтересовани само за средине где живи мађарско становништво.

– Тако ћете моћи да видите изузетну компанију у прерађивачко-прехрамбеној индустрији у Ариљу, што је било незамисливо, али је резултат добре сарадње, па и такве вести могу да дођу – рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Мађарска и Србија имати ове године „пријатељску утакмицу“ ко ће имати највећи привредни раст, додајући да неће бити љутње ко ће да буде успешнији, јер две земље, понавља, имају најбоље односе.

Вучић је посебно истакао и улогу Иштвана Пастора, председника СВМ и Скупштине Аутономне покрајине Војводине, који је, каже, успоставио мостове пријатељства, додајући да је мађарски народ у Србији мост искреног пријатељства две земље и уверење да ће то тако увек бити.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, разговору за Ало.рс, посебно истиче значај Војводине за односе две земље.

– Војводина је најбољи пример међусобне сарадње Србије и Мађарске. Ми никада нисмо имали боље односе између Срба и Мађара у нашој покрајини. То је само један од фактора стабилности и просперитета једне земље, а други је наравно, економија. У срединама где живи мешано српско и мађарско становништво имате изузетне примере сарадње, међусобне толеранције и суживота. Постигли смо историјско помирење и затворили нека питања из прошлости, а Мађарска је данас отворено највећи заговорник приступања Србије ЕУ – каже Вучевић.

Орбан подсећа да су Србија и Мађарска имале рекордан раст прошле године и да је захвалан Вучићу што је омогућио да за време епидемије несметано функционише транспорт робе, као и да грађани који живе поред границе могу да прелазе због посла.

– Наше државе су победиле и добиле прву битку са корона вирусом, успели смо да обуздамо епидемију. Сад почиње друга битка, а то је покретање економије и о томе ћемо данас, наставити да разговарамо – рекао је Орбан.

Он је подсетио и да Мађарска прихвата инвестиције које долазе из Србије, наводећи да већ постоји инвестиција коју је та држава подржала.

– То ће се наставити. Сматрам да ако ми Мађари улажемо у Србију и из Србије долазе инвестиције у Мађарску, бићемо задовољни јер нам то даје основу за бољу будућност – рекао је Орбан и подсетио да је Ексим банка отворила и кредитну линију од 100 милиона евра која је намењена подрши српским компанијама у Мађарској.

Орбан подсећа и на капиталне инфраструктурне и пројетке у области енергетике, па наводи да се изградња брзе пруге Београд-Будимпешта одвија све бржим темпом, да сарадња са Кином много значи, а затим и да се ради на изградњи гасовода.

– Евидентан је раст српске приведе и мораћемо да се потрудимо ако хоћемо да идемо у корак са тим – рекао је мађарски премијер.

ЈЕДИНИ ЈЕ УСТАО ЗА СРБИЈУ
Председник је пренео и да је посебно замолио за додатну подршку Мађарске Србији на ЕУ путу.

– Захвални смо и комесару Вархеију, који је мађарски избор у Европској комисији и који много помаже Србији. Замолио сам за још снажнију подршку Србији, што је готово немогуће, јер увек и на сваком месту Мађарска подржава Србију. Хвала за подршку на европском путу, за изузетне билатералне односе. Посао свих у будућности биће да чувају и брину о тим односима. Немогуће је боље комшијске и пријатељске односе од ових које данас имамо успоставити – – рекао је Вучић и изразио уверење да ће уз помоћ Мађарске и других, моћи да се осигура европска будућност Србије.

Председник Србије је открио и мало познате детаље из високих дипломатских кругова, наводећи да је мађарски премијер једини устао за интерес Србије током Самита ЕУ – Западни Балкан.

– Хоћу да питам грађане Србије, јесмо ли ми добили нешто лоше од Мађарске или од Мађара који живе у Србији? Јел знате неку земљу која је била гласнија да заштити Србе на Косову и у региону? Јел знате неку земљу која је више улагала у Србију последњих година? Виктор је био једини који је рекао да је више Србија потребна Европској унији него Европска унија Србији, немојте да вам кажем за шта су нас нападали, ми смо у чуду гледали шта се дешава. Мађари су највећа национална заједница у Србији након Срба и поновио је десет пута пред европским званичницима да сви у Европи треба да се понашају према Мађарима као што то Срби чине и да следе наш пример – испричао је Вучић.

Орбан је поновио да Мађарска пружа подршку европским интеграцијама Србије, те да очекује да европске институције отворе шест поглавља, која је Србија већ спремила за отварање.

Вучевић за Ало.рс анализира посету Орбана, наводећи да је Мађарска под његовим вођством постала искрени пријатељ Србије. Он посебно истиче улогу личног, пријатељског односа Вучића и Орбана, и допринос двојице државника развоју односа двеју земаља.

– Интересантна је та изјава Орбана да је Европској унији Србија потребна више него ЕУ Србији. То није наша констатација, већ једног несумњиво великог државника, лидера једне озбиљне европске државе, а Орбан и Мађарска то јесу – каже Вучевић

ОБАВЕСТИО САМ ОРБАНА…

Председник Вучић обавестио је Орбана о свему што се збива у региону, укључујући и ситуацију на Косову и Метохији.

– Разматрали смо ситуацију у региону. Премијера Орбана сам обавестио о свему што се збива, говорио сам и о ситуацији на КиМ, о разговорима које очекујемо, о односу великих сила по том питању. Замолио сам за разумевање Мађарске – рекао је Вучић.

Он је истакао да је изузетно захвалан Орбану и шефу мађарске дипломатије Петеру Сијарту, јер су се трудили, без обзира што је Мађарска признала Косово, да разумеју српске ставове и да у разним важним питањима помогну и буду са нама.

– Нико тако добро није разумео Србију као наши мађарски пријатељи по многим кључним и важним питањима и и онима од националног значаја – објаснио је Вучић.

НОВИ ТАЛАС СУВЕРЕНИХ НАЦИОНАЛНИХ ЛИДЕРА

Када је Суринам постао прва земља која је повукла признање Косова, нико то није схватао претерано озбиљно, иако је то „пробијање леда“ била изузетно важна, прва победа Србије и нешто несвакидашње у свету дипломатије. Како се број повлачења признања повећавао, и како су се у групу посебних „уписивале“ државе које по својој величини, бројности становништва и дипломатском утицају имају већи значај, поставило се и сасвим логично питање, када ће то учинити и прва европска земље.

Све је почело иницијативом широм земаља ЕУ. После чешке интелектуалне елите и иницијатива из Словеније, и Италијани су били спремни да од своје владе затраже да преиспита одлуку о признању Косова као државе.

Познате се речи чешког председника Милоша Земана, изречене током његове посте Београду, да ће учинити све, како би покренуо питање повлачења признања у својој држави. Овим потезом, ставио је своју политичку позицију насупрот влади сопствене земље, али и показао зашто ужива велико поштовање народа, не само у Чешкој, већ широм Европе.

Вито Команчини, истакнути функционер Салвинијеве странке и посланик у парламенту Италије, истиче да је тзв. Косово велики проблем за целу Европу.

– Ту су нарко-трафикинг, трговина људским органима, исламски терористи, повратници с ратишта. Наш став је да на сваки могући начин пружимо подршку Србији. И да, одлуку о признању тзв. Косова ћемо свакако преиспитати – изјавио је Команчини.

Функционер Лиге каже да је ЕУ подељена на много делова и да је Брегзит жесток удар за Унију.

– Да би ЕУ наставила даље, мора да промени свој пут. Сигуран сам да Србија испуњава све што је потребно за чланство, али дефинитивно је потребно и да се ЕУ промени – каже он.

Команчини је говорио да су санкције против Русије веома погрешно решење и да подржава одлуку Србије да сарађује са Русијом, те да би Србија требала да буде мост између ЕУ и Евроазијске уније и додаје да има велики репсект према политици председника Србије Александра Вучића и додаје да су резултати Србије у економији „импресивни“.

Потом је група интелектуалаца покренула петицију да званични Париз учини епохални потез. Захтев да Француска преиспита признање Косова као државе стигао је од угледних француских интелектуалаца који су покренули потписивање петиција како би владу те државе натерали да промени одлуку везано за јужну српску покрајину.

Не треба занемарити ни чињеницу да су оба ова случаја праћена су дипломатском активношћу српских званичника према Риму и Паризу. Подсетићемо се смао сусрета председника Вучића са Матеом Салвнијем и Емануелом Макроном. Салвини је доказани суверениста и антиглобалиста. Макрон то није, бар не на први поглед. Француска је, након Брегзита, остала један од стубова ЕУ. Макрон се нашао на челу одавно посрнуле велесиле и некада велике нације која не би опростила да Европом доминира искључиво Немачка. И Салвини и Макрон, условно речено, представници су новог таласа.

И међу европским званичницима, свакако пионир суверенизма, Виктор Орбан. У Бриселу нису веровали када им је премијер мале земље на периферији Уније рекао не. Ко је тај човек који је побрао симпатије нових ветрова дипломатије, питали су се сви.

Оптуживали су га за национализам, популизам, расизам, аутократију, диктатуру, шуровање са Путином као највећи грех, претили санкцијама и шта све не…

Орбан је мирно оградио жицом своју државу и рекао „не“ наређењима чиновника из Брисела. Наставио је да води своју политику, не марећи за последице. Последица заправо није ни било. Напротив, мађарска економија се подигла, земља је стекла поштовање у европским круговима и препознатљивог лидера који уме да води независну политику.

Орбан је убрзо постао заклети непријатељ Сороша, дубоке државе, невладиних организација и организација за људска права са сумњивим циљевима и још сумњивијим изворима финансирања.

– Виктор Орбан је стекао имиџ „лошег момка“ у Бриселу оног момента када је ступио на правац политике суверенизма, која подразумева стално и доследно претпостављање интереса народа Мађарске либералној догми која доминира унутар кругова евро-бирократије. Но, за такву политику премијер Мађарске редовно добија подршку мађарских бирача, који су и носиоци суверенитета државе, док његови ривали из седишта ЕУ, ма колико се дичили меритократским принципима, суштински своје положаје дугују систему избора и именовања који пати од демократског дефицита – коментарише Старовић.

Ако мало погледамо његов развојни пут, не можемо, а да не направимо паралелу са српском политичком сценом и Александром Вучићем. Обојица су део сличног таласа који тек треба да запљусне Европу. То се неће десити изненада, помпезно, револуционарно. Тихо, као што смо свих ових година кувани, пробудићемо се, схватајући да живимо у земљи која сарађује са иностранством, али не поступа по налозима споља, већ има своју политику, погрешну или исправну, али своју.

На питање да ли су Орбан, Вучић, Лукашенко, Путин, Ердоган и многи други државници, заправо представници једног новог таласа суверених, аутентичних и препознатљивих националних лидера, Милош Вучевић каже:

– Несумњиво је да се ради о лидерима који имају велику подршку народа у својим земљама. Нама је свакако најближи пример председника Вучића. Не може се тврдити да се ради о некој врсти стварања савеза, али постоје многи заједнички интереси тих земаља, али и појединости у којима се не слажу, али и то је апсолутно право независних земаља. Пољска је озбиљна европска држава, велика нација. Имамо много тога заједничког, не слажемо се у односу према Русији, али путеви сарадње Београда и Варшаве су отворени. Све те средњеевропске државе, бивше чланице Варшавског пакта, нису, како су их некад називали „совјетски сателити“. Ради се озбиљним и развијеним, економски снажним државама које могу да воде апсолутно независну спољну политику. Мађарска је, ето, пример како се једна слабије развијане држава, развила у озбиљну економију. И Пољска и Мађарска су пример како се у кратком временском периоду успео остварити велики напредак економије и привреде, а Србија сада, свакако, иде тим путем.

МОЖЕ ЛИ ТО БИТИ МАЂАРСКА?

Сада долазимо од кључног питања. Имајући у виду све поменуто, Србија и даље чека, прву европску земљу која ће повући признање независности Косова. Хоће ли то бити Мађарска?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, открио је једном приликом које би земље волео да види следеће на листи држава које су повукле признање Косова. Наравно, на првом месту је навео САД, али је одмах потом навео наше суседе.

– Волео бих да то буде Мађарска – говорио је раније Дачић.

Исти они који су данас Орбанови непријатељи, створили су државу којој после десет година, чини се, полако истиче рок трајања. Спонзори који су је створили губе рат на домаћем тлу и поставља се питање да ли ће Албанци поделити судбину свих оних које је створила Америка, попут талибана у Авганистану. Рок трајања је временски сличан.

Ипак, треба имати на уму, да одлука о повлачењу признања независности Косова, од стране било које европске земље неће бити донета лако или бар не, на начин који очекујемо. Наши саговорници скептични су по том питању, али остављају простор за наду у неке друге процесе.

Вучевић каже да би Мађарска сигурно подржала компромисно решење.

– Што се тиче евентуланог повлачења признања независности тзв. Косова од стране владе у Будимпешти, то је сада јако тешко рећи. Признање Косова је био један талас који је био диригован од стране НАТО пакта и појединих чланица ЕУ. Верујем да би Мађарска подржала договор Срба и Албанаца – каже Вучевић.

Аналитичар Немања Старовић каже да је процес стварања лажне државе отишао предалеко, али да Србија има огроман потенцијал за стварање нових савезништава у одбрани својих националних интереса.

– Морамо бити свесни да је процес извајања Косова и Метохије из државног организма Србије толико одмакао од 1999. године, да је већ враћање статусног питања на преговарачки сто у последње две године успех раван чуду. Како чуда на овом свету нема, јасно је да се ради о плоду вештине и посвећености наше дипломатије, али пре свега председника Србије који је руководио односима наше државе са највећим светским силама. Није реално очекивати да Мађарска данас направи тако радикалан потез у виду повлачења признања Косова, јер би тиме снажно антагонизовала већину својих партнера из ЕУ и НАТО. Међутим, званична Будимпешта се небројено пута у последњим годинама показала као прави пријатељ Србије и на различитим форумима је гласала у корист Београда, а против Приштине, без обзира на раније донету одлуку о признању. Све то само изнова потврђује тезу да за нас најближи пут ка Европи не води ни преко Даблина, ни преко Талина, а свакако не преко Загреба, већ искључиво преко Будимпеште – закључује Старовић у разговору за Ало.рс.

Извор: Ало.рс